Стадион "Ивайло" в Търново с уникална лекоатлетическа писта

Откритата лекоатлетическа писта на стадион "Ивайло" във Велико Търново е единствената в България, която разполага с девети коридор. Това съобщи директорът на ОП "Спортни имоти и прояви" Петко Павлов.

Той информира, че екипът на немската фирма, която е изградила политановата настилка на пистата във вторник вечерта е приключила с разчертаването на съоръжението.

"Деветият коридор е откъм централната трибуна и може да се използва за стартове на 100 м и 110 м с препятствия. Наличието му е огромен плюс, тъй като много често на състезания финалистите са повече от осем, тъй като двама лекоатлети дават еднакви времена", обясни Павлов.

Съществува и практика на големи турнири резервният коридор да се предоставя като бонус на представител на домакините, който не е влязъл във финала. С девети коридор е пистата на Олимпийския стадион "Птичето гнездо" в Пекин, където от 22 август започва Световното първенство по лека атлетика.

Новата политанова настилка, тип "сандвич", обхваща площ от 6935 кв.м. Дебелината на пистата е 14, 5 милиметра и отговаря на най- високите изисквания на Международната лекоатлетическа федерация. Така на практика пистата на стадион "Ивайло" встарата столица е най-модерната у нас. Съоръжението бе ремонтирано по проект на обща стойност 1 897 874 лева с ДДС по Инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

"Пистата е отделена от трибуните с борд с инсталационен тунел с дължина 648 метра, с вградени отводнители, които отвеждат дъждовната и снежната вода до канализацията", уточни Петко Павлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт