На 84 площадки в София учат децата на безопасност на движението Фандъкова: Повдигнахме над 330 и осветихме 200 пешеходни пътеки

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Загубите в системата са над 60% До 2025 г. са осигурени 800 млн. лв. за водния сектор в най-големия град

Отказахме офертата за изтребители Ф-18 Остават Ф-16, “Грипен” и “Еврофайтър”

Патриотите си тръгнаха от МС, без да обявят решение Очаква се утре сутрин Валери Симеонов да направи изявление

До 5000 лв. за далечни роднини

Меган Маркъл – бременна и сияйна на благотворително събитие

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 21 ноември 2018

Груевски във фейсбук: Продължавам борбата за македонската кауза

Белият дом загуби битка със Си Ен Ен Върна акредитация на журналист

Лекарският съюз иска отпадането на вторичния профилактичен преглед Пациентите масово не се явяват на него и парите оставали неусвоени

Председателят на ВКС е нарушил установения ред на държавното управление

Замесиха „Берое“ в уреден мач

Над 460 км второ и третокласни пътища ще бъдат обновени с пари от ОПРР

Унгария даде убежище на Груевски

Иван Цветков стана скаут в „Лудогорец“

Инвалид с 2000 лева глоба за 40 грама тютюн

Пенсионер по болест, но заклет пушач, получи наказателно постановление от Митница-Варна с глоба 2000 лв., защото в дома му бил открит 40 грама тютюн с неплатен акциз. Дължимата сума за акциз по него е 6,08 лв.

Това е втора глоба за Николай Колев (46г.) от град Велики Преслав. Пърата санкция от 1000 лв. била наложена миналата година, когато в дома му били открити 595 грама насипен тютюн. Съдът я потвърдил окончателно.

Тази година през месец май полицаи пак проверили къщата му на ул.“Читалищна“ и попаднали отново на безакцизен тютюн, макар и в по-скромно количество. Районната прокуратура във Велики Преслав прекратила наказателното производство, а материалите били изпратени на Митница-Варна за търсене на административна отговорност. Оттам му налагат минималното наказание за повторно нарушение.

„От нерви пуша, без хляб мога, без цигари не“, казва пенсионерът с две диагнози паническо разстройство и диабет. От 8 месеца не е получавал пенсията си от 196 лв., защото го преосвидетелствали в ТЕЛК. В края на август ще получи парите на куп, но пак не възнамерява да плаща глобите. Живее с майка си и са затънали в дългове, дори от двайсетина дни са с изключен ток.

Обезверен е, дали ако обжалва, втората глобата ще падне, защото първия път, магистратите не са го пощадили. Тогава адвокатът, негов приятел, дори пледирал, че Николай страда от психично заболяване, което води до невменяемост.

Пушачът обаче е с акъла си и обяснява, че си купува тютюна по обяви и му го доставят с куриер, не го краде. 1 кг му излиза 40 лв. и от него свива с машинка 1000 цигари. Ако си купува от най-евтините папироси в магазина това ще му струва 6 лв. на ден, защото пуши по кутия и половина. При положение, че лекарствата месечно му струват 60 лв. не знае как ще оцелява. Толкова е пристрастен, че докато лежал в болница, лекарите му давали да пуши в стаята си. Разсъждава, че проверките в дома му сигурно са заради подозрения, че продава цигари. Отрича и обяснява, че дори и да е почерпил приятел с ръчно свит папирос, то е защото ще поиска цигара, когато остане без пари. Разсъждава, че ако тръгнат да събират глобите насила, няма какво да му вземат. Негов е само телевизорът у дома. Пушач съм, не съм престъпник, вдига ръце с пожълтели пръсти Николай.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.