IT-фирма с $ 39 млн. годишен оборот се мести от Украйна в Пловдив

Украинската IT-фирма "Спийд Флоу Груп" ("Speed Flow Group") ще премести до края на септември 2015 г. 91 служители от офисите си в Одеса и Харков в Пловдив, където още тази седмица ще пристигнат първите 65 от тях. Новината съобщи Владимир Елис, президент на компанията, която в града под тепетата ще се помещава в офис-центъра на хотел "Империал", собственост на фамилията на кмета на Пловдив Иван Тотев.

Градоначалникът заедно с председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси в 43-ото Народно събрание Менда Стоянов уважи промоцията на IT-фирмата на родения в Пловдив бизнесмен, чиято майка е българка, а баща му - украинец. "Оборотът на компанията ни за 2014 г. надхвърля $ 39 млн., а годишната ни печалба е 3-4 % от него. Имаме офиси във Великобритания, Хонконг, Индия и Украйна, а от днес вече и в България. До края на годината ще наемем 50 българи, като първите 27 от тях ще назначим още до 30 септември, като заплатите им ще са между 1000 и 3000 лв. Търсим хора, владеещи английски, испански, китайски и японски и с базови компютърни познания. IT-специалистите, сред които има и двама доктори на науката, идват от Одеса и Харков заедно със семействата си. Става дума за общо 127 украинци и то само на първо четене", допълни Влад Елис, който говори перфектно български.

Той останал силно впечатлен не само от екологията и инфраструктурата у нас и в Пловдив, но и от високия образователен ценз на родните кандидати за работа във фирмата му. "В Украйна намирах човека, когото търся сред 42-43 кандидати, докато тук в Пловдив харесал и реших да назнача на работа шестима още сред първите деветима, явили се на интервю", твърди Влад Елис. Той допълни, че украинските му служители ще оставят месечно 120-130 хиляди евро в Пловдив, а за нуждите им търси да наеме над 60 апартамента.

"Условията за бизнес в България са много по-добри от тези в Украйна, където се наложи да дам 30 000 долара за генератори, за да не прекъсваме работа, тъй като всеки ден прекъсват тока за по 2 часа. Имате по-добри пътища, по-чист въздух, може да пиете вода от чешмата - все неща, за които в Одеса и Харков само можехме да мечтаем, а освен това сте и част от ЕС", коментира Влад Елис. 42-годишният бизнесмен обясни, че не бяга от войната в родината на баща си, по време на която е бил снайперист-инструктор в Източна Украйна. Влад Елис не иска повече да се движи с автомат "Калашников" в колата си и да води война, по време на която е погребал 16 свои роднини.

Кметът Иван Тотев пък разкри, че "Спийд Флоу Груп" е само първата от трите украински IT- и аутсорсинг компании, които до месеци ще заработят в Пловдив. Една от другите две е със значително по-голям оборот от "Speed Flow Group".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес