Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Сливат центровете за спешна помощ на София град и София област

Мотивите за сливането на Центровете за спешна медицинска помощ на Софийска област и на София-град са логични, човешки и са от гледна точка на по-доброто функциониране на спешната помощ.

Това обяви пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москово във връзка с идеята за сливането на двата центъра, която бе афиширана преди два дни чрез проектопостановление, качето на сайта на здравното министерство, съобщи БГНЕС.

Петър Москов предлага на кабинет Центъра за спешна медицинска помощ – Софийска област да се преобразува чрез вливане в Центъра за спешна медицинска помощ – София. Дейността, имуществото, архивът, правата и задълженията на Центъра за спешна медицинска помощ – Софийска област ще преминат към Центъра за спешна медицинска помощ – София, гласи още постановлението, което трябва да бъде прието на заседание на Министерски съвет.

“Центровете на спешната помощ, 28 на брой, са философски на териториален принцип и могат да обслужват само територията на административния район, към който се числят. Единствено за София заради характеристиките и спазването на формалното право има разлика и има един център за София и един за София-област, като и двата се намират на територията на града”, обясни Москов.

Предложението за обединение на тези два центъра е свързано с оптимизация, логистично подобряване и разчети за ясно подобряване на количеството и качеството на спешната помощ в София-област, обяви министърът. “Като резултат от обединението на двата центъра за гражданите в София-област ефектът ще бъде минимум пет нови допълнителни екипа”, обеща той. Те ще могат да се възползват автопарка от линейки на София-град, които са модерни, а също така и от възможността да ползват логистично структурите и реанимационните екипи на софийската спешна помощ.

“За гражданите на територията на София-област минималното като положителен ефект ще бъде пет нови реанимационни екипа. За работещите в Спешна помощ в София-област това ще бъде допълнително облекчаване на дейността им”, категоричен бе той и обясни, че работещите в районния координационен център на София-област в Младост ще бъдат качени върху линейки. Там работят шест лекари и 12 медицински страни, което прави петте нови екипа, обясни здравният министър. Базирането, логистиката, подредбата на всички тези екипи както са във филиалите се запазва, обясни той.

Решението има и чисто финансови параметри, които ще доведат до по-доброто състояние ЦСМП София-област във връзка с общи поръчки за медикаменти, консумативи, оборудване и т.н. “Имам доста резерви към начина, по който се е случвала поддръжката и оборудването на автопарка”, призна Москов като обясни, че доста пари са харчени за ремонт на автомобилите на Спешна помощ.

София-област до този момент от 13 филиала има 19 екипа на хартия, а реално функциониращи във всеки един момент са между 16 и 17. “С увеличението, което ще се извърши след сливането, ще има 30% увеличение на работещите във всеки един момент линейки, които обслужват гражданите в София-област. “Не вадим линейки от София-град, а на база на ликвидирането на районния координационен център на София-област, медицинските лица там, качени върху линейки, формират минимум пет нови екипа”, подчерта още веднъж той. Филиалите на София-област обаче се запазват, подчерта той.

“Представете си катастрофа или нещо, което се е случило с вас, ако живеете в Етрополе. След това си представете линейката, която там е една, е на адрес някъде другаде. 80% от повикванията на ЦСМП София-област са свързани с транспорт на клиенти до софийски лечебни заведения. Ако се запази сегашната структура, другата най-близка линейка е тази в Елин Пелин”, обясни Москов.

На въпрос дали кол-центърът в София-град ще успее да обслужва и хората от София-област Москов категорично заяви, че няма да има никакъв проблем. “Структурата на всички останали центрове е такава – във Велико Търново, в Перник, там има един център за града и за прилежащата област. Пренасяме този модел тук”, обясни министърът. Проблемът сега не е свързан с възможността за приемане на сигнала, а с възможността на реакция на самия екип, подчерта той. Относно самите автомобили, в които да се качат екипите, Москов подчерта, че те могат да бъдат извадени от гаража и на двата центъра.

“Това е идея и решение, което е взето още през 2006 или 2007 година. В течението на времето не е достигнало до своята реализация”, призна Москов. Решението ще стане факт след решение на Министерски съвет или най-рано следващата сряда. По отношение на директора на новия обединен център Москов каза, че към момента той остава сегашният директор на ЦСМП София-град д-р Георги Гелев. “Разчитам на д-р Гелев да оправи финансовото състояние, а ако не може, ще бъде назначен друг”, завърши Москов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.