Търсят нови жилища за ромите от Гърмен

Казусът "Гърмен" не е приключил, общината продължава да полага усилия в търсенето на нови жилища, които да предложи на ромите, чийто незаконни домове са разрушени или предстоят да бъдат съборени.

До дни в махалата ще влезе комисия от общински чиновници и служители на "Социално подпомагане", за да разговарят с хората, които живеят в незаконните жилища. "Трябва да им обясним, че се налага преместването им, тъй като техните домове ще бъдат съборени. Временната забрана за бутането на още 22 къщи в квартала, изтича на 31 август", обясни кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Временно бе спряна акция "Багер" през юли месец заради намесата на различни неправителствени организации и на Европейския съд по правата на човека, които поискаха да се намерят нови домове за оставащите на улицата роми. Проблем е, че ромите отказват да се преместят, независмо каква алтернатива им предлага общината.

Според кметицата насила няма как те да бъдат изведени от гетото.

Преди 20 дни общината отправи призив към местните жители на Гърмен , който има свободни помещения да прецени дали може да ги отдаде под наем за ромите.

Засега единствено водачът на протестите на гърменци Иван Байрактаров е подал в писмен вид заявление, че предоставя бащината си къща за ромски фамилии.

124 са незаконните сгради в ромската махала, към момента са премахнати само 4. Казусът "Гърмен" гръмна в края на месец май. Протестите тръгнаха от масов бой, който ромите нанесоха на българи, които им направили забележфка за силна музика. От тогава до днес гърменци всекти ден правят протестно шествие по улиците на общината. Те искат държавата да премахне двойните стандарти и да се отнася към ромите, така както и към българите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини