Съдят мъж от Разлог за подправяне на лотариен билет

Стоян Александров дал 61 кредита като физическо лице и 14 през фирми Общ размер: 541 000 лв., 1 693 160 долара и 3 738 600 евро; 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро

70-годишен намушка трима бежанци в Германия

Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018

“Левски” предлага работа на красавици

Варна е декор във финала на “Привличане”

Миланов и ЦСКА напред в Лига Европа

Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Разкриха подпалвач, изпепелил „Лада” на съсед в монтанско село

100 000 лева гаранция за бившия финансов министър Стоян Александров

Утре у нас пристига сръбският президент Александър Вучич

Веднъж годишно ултразвук на съдовете, хранещи мозъка

Почти няма човек, който да не знае как да пази по-дълго време сърцето си здраво. Профилактичните мерки, които подпомагат мозъка ни да функционира нормално до дълбоки старини, са по-малко познати

„Когато човек е млад -примерно до 30 години, тогава не е необходимо да полага особени усилия като профилактика на мозъчните заболявания. В тази възраст добрият и пълноценен сън, балансираният хранителен режим, адекватната психическа и физическа активност са достатъчни, за да не се стига до мозъчни оплаквания“, каза неврологът д-р Цочо Кметски, невролог в столичната „Сити Клиник“. Но ако се появи главоболие или такова, което е променило характеристиките си, всеки един човек, независимо на каква възраст е, трябва да посети невролог. Най-често се открива баналното първично главоболие, което е лесно овладяемо. Само че понякога зад оплакването се крият далеч по-неприятни и сериозни страдания, които изискват навременна намеса от квалифициран специалист.

„Ако човек има високо кръвно налягане, захарен диабет или повишени нива на холестерол, тогава всяка година, особено ако пациентът е над 50, трябва да се извършва ултразвуково изследване на кръвоносните съдове, захранващи мозъка“, посъветва д-р Кметски. Обяснението е, че изброените фактори са предпоставка и най-честа причина за възникване на сериозни усложнения като мозъчния инсулт. Уви, много често се наблюдава т.нар. полисъдова болест, при която се засягат както коронарните, бъбречните и белодробните артерии, така и мозъчните съдове.

Ултразвуковата диагностика се поема от НЗОК и се извършва от специалисти невролози.

„Друг симптом, на който трябва да се обръща внимание, е световъртежът. За щастие в по-млада възраст причините за него са безобидни и не става дума за възникнало сериозно заболяване“, каза още д-р Кметски. Но пак трябва да се направи консултация със специалист. Само след като се извършат изследвания и те покажат, че няма проблем, пациентът може да е спокоен. В никакъв случай той да не се самолекува с нещо, от което е доволна комшийката или му е препоръчала някоя приятелка по телефона. „Защото зад оплакванията може да стои сериозен проблем“, предупреди д-р Кметски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете