Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Веднъж годишно ултразвук на съдовете, хранещи мозъка

Почти няма човек, който да не знае как да пази по-дълго време сърцето си здраво. Профилактичните мерки, които подпомагат мозъка ни да функционира нормално до дълбоки старини, са по-малко познати

„Когато човек е млад -примерно до 30 години, тогава не е необходимо да полага особени усилия като профилактика на мозъчните заболявания. В тази възраст добрият и пълноценен сън, балансираният хранителен режим, адекватната психическа и физическа активност са достатъчни, за да не се стига до мозъчни оплаквания“, каза неврологът д-р Цочо Кметски, невролог в столичната „Сити Клиник“. Но ако се появи главоболие или такова, което е променило характеристиките си, всеки един човек, независимо на каква възраст е, трябва да посети невролог. Най-често се открива баналното първично главоболие, което е лесно овладяемо. Само че понякога зад оплакването се крият далеч по-неприятни и сериозни страдания, които изискват навременна намеса от квалифициран специалист.

„Ако човек има високо кръвно налягане, захарен диабет или повишени нива на холестерол, тогава всяка година, особено ако пациентът е над 50, трябва да се извършва ултразвуково изследване на кръвоносните съдове, захранващи мозъка“, посъветва д-р Кметски. Обяснението е, че изброените фактори са предпоставка и най-честа причина за възникване на сериозни усложнения като мозъчния инсулт. Уви, много често се наблюдава т.нар. полисъдова болест, при която се засягат както коронарните, бъбречните и белодробните артерии, така и мозъчните съдове.

Ултразвуковата диагностика се поема от НЗОК и се извършва от специалисти невролози.

„Друг симптом, на който трябва да се обръща внимание, е световъртежът. За щастие в по-млада възраст причините за него са безобидни и не става дума за възникнало сериозно заболяване“, каза още д-р Кметски. Но пак трябва да се направи консултация със специалист. Само след като се извършат изследвания и те покажат, че няма проблем, пациентът може да е спокоен. В никакъв случай той да не се самолекува с нещо, от което е доволна комшийката или му е препоръчала някоя приятелка по телефона. „Защото зад оплакванията може да стои сериозен проблем“, предупреди д-р Кметски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.