Екатерина Захариева: Трябва да признаем допуснатите грешки за Сирия и да започнем да правим компромиси

Lidl ще намали с 20% използваната пластмаса в продуктите си до 2025 г.

Посланикът на Казахстан си взе монета с лика на Горгона Медуза

Поставят цветна инсталация от чадъри в Благоевград

Излюпиха се 6 патета в Патешкото езеро на Борисовата градина

Столичната полиция издирва 50-годишен мъж

2023 коли са откраднати в страната през миналата година МВР отчита спад с 29% на кражбите на автомобили

Благоевград е домакин на първи „Занаят фест“

Адвокат Димитър Марковски: Уточнени са три дати, на които Десислава Иванчева се е срещала с Петко Дюлгеров

Откриха национален семинар за интелектуалната собственост

Президентът Радев: Има политици, които водят война с българската държавност

Осъдиха Петер Мадсен на доживотен затвор за убийството на шведската журналистка Ким Вал

Арест за италианци, опитали да убият фен на “Ливърпул”

Пленер събира фотографи в Шумен

Външният министър на Кипър ще посети Москва на 27 април

Пълно за празно: Да сменим Несебър с Бузлуджа в списъка на ЮНЕСКО

Много сме захлупени! И ние, като чукчите, дето били имали само две чувства – на студ и глад, си имаме само два страха – да не се изложим пред чужденците и да не се минем. В смисъл – да не ги изпуснем, без да сме им усвоили средствата. Каквото и да си говорим, тая работа, с усвояването, се превърна в основен гечинмек на нацията. Който не се сеща какво значи думата, да препрочете историите за бачо си Ганьо.

Вече не се строи – усвоява се. Вече не се грижим за бедните – усвояваме в тяхна полза. И децата ни не учат – усвояват средства по програмите за висока образованост. Даже горите не сечем – усвояваме излишната дървесина. Превърнахме се в усвоителна нация!

Много сме захлупени! Мине не мине година и се съберем на Бузлуджа да веем знамена и да се тюхкаме, че летящата чиния на върха е бастисана така, както петвековен присъственик не би я бастисал. Пък тя – не е бастисана, а усвоена! Сума ти метал по нея се усвои, жица, разбираш, да не говорим за медната ламарина от покрива – там какво усвояване падна…

Като ви казвам, че сме захлупени, не ми вярвате. Четвърт век мина, преди някой да се сети, че и от забравения паметник може да се изкара някой лев – трябваше коскоджамити немски професор да се яви, за да ни светне, че из източните краища на Европата щъкат любопитни туристи, за да надзъртат в близкото ни минало. И моментално се яви идеята – а не може ли, докато наше момиче е начело на ЮНЕСКО, да отръскаме някое и друго евро от милата културна организация? Няма да нахалстваме – можем да разкараме някоя и друга от досегашните забележителности от списъка, та да включим тая! Могилата в Старосел, да речем – тя и без това съвсем пропадна, няма какво да дири в юнесковия списък! Махаме я от него и записваме за субсидиране на нейно място чинията!

Ако това не стига – вземаме несебърската подписка и им я увираме на юнесковите чиновници в муцуните. Хората, казваме, вече нямат лозя и ниви, по които да се строят хотели, дайте да им позволим да вдигнат някой и друг етаж и на полуострова, скръндзи такива, не ви щем парите за града-музей, и без това развалините само пречат на сергиите, вадете си го от списъка, ние имаме много по-добро предложение! Ако и това не стигне – хващаме Пирин, дето кой знае защо са го обявили за парк, пък той си е планина, откъдето и да го погледне човек, и също го разкарваме от охранителния списък – като им е изтрябвал природен резерват, около Бузлуджа също си има, просто ще си ги разменим! Пълно за празно!

Докато се чудим какво още да усвоим на дребно, ще вземем да проспим най-голямото усвояване! Ако се вярва на статистиките, нашата усвоителна нация май излиза най-изчезващата в Европа и по света. А какво се прави с изчезващите видове? Правилно – записват ги в Червената книга, хранят ги и ги поят, сресват им козинката, строят им бърлоги, мерят им температурата и ги лекуват без здравни вноски! Ако успеем да се уредим, ех, ще настъпи такъв живот… Пък по-нататък ако сме достатъчно оправни, може да кандидатстваме да ни запишат и като нематериално културно наследство – ние материалите и без това вече всичките сме ги усвоили!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.