Мигранти от Сърбия се пренасочват към България (обзор)

Заради строящата се унгарска ограда на границата със Сърбия външният министър на Сърбия очаква потокът с мигранти от Близкия изток да се насочи към България и Хърватия.

“Не вярвам, че Сърбия ще приеме решение за ограда по границата с Македония”, заявява Дачич пред белградския в. “Данас” във вторник. Запитан как Сърбия ще бъде заобиколена и какви мерки ще бъдат взети, ако заради унгарската ограда мигрантите, останат по-дълго в страната, той отговаря: “Ще минат през Хърватия и България”. Според него мигрантите знаят какъв път да изберат, за да стигнат желаната цел в ЕС. Затова на Сърбия нямало да й се налага да прави центрове за хора, търсещи убежище.

Сръбският премиер Александър Вучич заяви вчера пред мигранти, настанили се край автогарата на Белград, че са “добре дошли” и обяви че ще се прави център за до 2000 души.

От януари през Сърбия са минали над 90 000 мигранти, а в страната дневно влизат до 2000.

За 7-те месеца на 2015 г. в ЕС са влезли 340 000 мигранти, съобщи граничната агенция на ЕС “Фронтекс”, като през юли са били 170 500, а през юни – 70 000. Германия съобщи вчера, че очаква до 800 000 искания за убежище тази година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.