Съд за комисарка по трафика на хора

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Антоанета Василева, бивш секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. На Василева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба по чл. 282 от НК, съобщиха от държавното обвинение.

Без да проведе задължителните по закон процедури за обществени поръчки, Василева е сключила договори с фирми за временно настаняване на жертви на трафик във Варна и Бургас. При това тя е превишила правата си на длъжностно лице, договаряйки се пряко с фирмаджиите - нещо, което е в правомощията на председателя на комисията - тогава Цветан Цветанов, вицепремиер и лидер на ГЕРБ.

Престъплението е извършено между януари и май 2013 г., твърдят от държавното обвинение. Според него целта на извършителката е била да набави за фондация ”SOS–семейства в риск” във Варна и за сдружение ”Равновесие” в Бургас облага в размер на 200 940 лв., пише в обвинителния акт. В него се обобщава: „Така за държавния бюджет са настъпили вредни последици и е уронено доверието в държавната администрация.“

Второто обвинение срещу Василева е за това, че от май до юни 2013 г. превишила отново правата си, сключвайки анекс към рамково споразумение. Тя положила подпис под този анекс вместо вицепремиера Цветанов, отбелязват обвинителите по делото. Според тях така тя се облажила лично с 3607 лв. За сметка на нейния джоб бил ощетен проект за превенция на трафика на хора от различни етнически групи. Ако съдът реши, тя може да лежи в затвора до 5 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право