Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Словакия твърдо против джендъризма Ще приемем отделно законодателство за борба с насилието над жени, обеща премиерът Фицо

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Съдът пита община Варна какво става с плана на “Чайка”

Съдии от Варненския административен съд са отправили запитване до общината каква точно е ситуацията с подробния устройствен план (ПУП) на кв. “Чайка”. Повод са последните събития, при които общинският съвет (ОбС) под натиска на гражданите отмени решението си от март, с което беше одобрил ПУП.

Самият план, който беше обнародван в “Държавен вестник”, беше обжалван от стотици жители на квартала, недоволни от предвиденото в ПУП застрояване. Проверка в деловодството на съда показа, че жалбите на гражданите масово падат заради неплатена държавна такса в размер на 10 лв. или неуточнен интерес. От общо 130 жалби 93 са прекратени по тези причини. Има насрочени едва 4 дела, а 33 от преписките са оставени без движение заради последното решение на съветниците от 5 август. Съдиите по тези дела искат да разберат какво точно е постановил ОбС, за да преценят дали делата са безпредметни.

Ако решението на практика отменя плана, всички производства ще бъдат прекратени. Съмненията на много юристи обаче са, че ОбС на практика не е отменил плана, въпреки че сред протестиращите граждани остана такова усещане. Преобладаващото мнение е, че местният парламент няма право да отменя цял ПУП, а може да го одобрява, изменя и допълва. Експертите дават и друг аргумент – на практика съветът не гласува отмяна на плана, а взе решение да отмени предходно свое гласуване, с което го одобрява.

Съдебната сага около “Чайка” се заплита повече, защото на 18 август е подадена жалба от собственици на имоти в квартала, които не са съгласни с отмяната на ПУП. Те са изпратили до Административния съд искане за отмяна на последното решение на ОбС като незаконосъобразно. До края на тази седмица, когато изтича срокът за обжалване на решенията от последната сесия, се очакват още жалби.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.