Добрич заплашен от водна криза

Водна криза заплашва Добричко заради неразплатени задължения за ток на ВиК-Добрич към “Енергийна финансова група” АД (ЕФГ). Доставчикът на ел. енергия претендира за неплатени близо 2 млн. лв. от водното дружество и заплашва със спиране на тока от 2 септември, ако до 25 август сметките не бъдат изчистени. От ЕФГ уточняват, че се очакват още две фактури за ток на обща стойност 1,4 млн. лв., чиито падежи ще настъпят съответно на 29 август и 29 септември. От доставчика са категорични, че няма да кредитират повече водния оператор и прекратяват договора с него.

Проблемът пред добричлии се крие във водоснабдителната мрежа, която работи основно с тласкателни електрически помпи, които разпределят водата по мрежата. Ако спре електроподаването по тях, на практика ще спре водата, защото тя няма да може да се движи по тръбопроводите.

Това е поредната криза за ВиК-Добрич, което от 2011 г. насам перманентно е заплашвано със спиране на тока от “Енерго про”. След преговори и с помощта на Министерството на регионалното развитие през м.г. водното дружество погаси задълженията си от над 2 млн. лв. за ток и се насочи към свободния пазар на ел. енергия, като сключи договор за доставка с ЕФГ.

Шефът на ВиК-Добрич Петър Калчев заяви, че няма причина за паника, и допълни, че се вземат мерки, за да не спре водата за добричлии, но не уточни какви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони