Над 90 села в Делиормана сами ще си избират кмет наесен

Общинските градоначалници вече ще назначават кметските наместници в много малко населени места. Причината е, че с промяна в Идборния кодекс от м.г. всяко село с над 100 жители само ще си избира кмет. Досега границата беше 350 човека.

В община Шумен, например, тази есен ще има избори за селски първенци в 25 населени места, а на предходните избори кой да ги ръководи са решавали жителите само на 15 села.

Много села минават границата “на косъм”. Пример е близкото до Шумен село Белокопитово. Там живеят 105 души, а гласоподавателите са 97, съобщават от общината. Вече има и кандидати за поста. Дългогодишният кметски наместник Асен Стойчев няма да е претендент, но неговата съпруга Марина Стойчева вече е издигната от БСП.

В село Благово пък, където населението е 116 души, а гласоподавателите са 91, се чудят като си изберат кмет, къде ще стои. Защото няма сграда. От 36 години управленците тук са назначаеми.

Досега селото се ръководи от Васил Василев, който отговаря и за Илия Блъсково. Разстоянието между двете села е 2,5 км. В по-голямото се извършват всички административни услуги, а в по-малкото срещите с хората стават на крак по улиците.

Парадокс се заформя и в смядовското село Черни връх. Подобно на случая в смолянското село Ровина, за което “Труд” вече писа и в Черни връх има Дом за възрастни с психични разстройства. От 87 болни, само 11 са с право да гласуват, но всичките са регистрирани и така жителите на селото стават 125. Настоящият кметски наместник Йорданка Михайлова, която ръководи селото три мандата, най-вероятно пак ще се кандидатира. Не знае дали има други желаещи, но казва, че “кушията няма да е с един кон”, въпреки малкия брой жители.

В община Търговище селата също масово сами ще решават кой да ги ръководи - от 51 в 48 ще има избори за кмет. Досега с избираеми първенци бяха 30. Наместници ще се назначават в три населени места с под 100 жители - Кошничари, Мировец и Осен.

Проверка е установила, че няма нарушения при адресната регистрация в община Търговище от миналия юли до края на април тази година.

В община Разград само в селата Черковна и Островче хората няма да избират местен управник. В останалите 19 ще има избори. С новопридобит статут на кметство са шест населени места - Ушинци, Просторно, Пороище, Побит камък, Недоклан и Балкански.

Навсякъде подготовката за изборите е в ход и още следващата седмица общинските кметове са определили дати за консултации за съставите на избирателните комисии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони