22% спад на контрабандата на цигари

Контрабандата на цигари у нас е намаляла с 22% спрямо миналата година и вече е малко над 14 на сто от целия пазар. Това показват предварителните данни на компаниите от бранша. Числото обаче не е окончателно и картината може да се промени до края на месеца.

Основната причина за намалението според компаниите са засилените мерки за борба с незаконната търговия с тютюневи изделия, която провежда Агенция „Митници“.
По данни на Министерството на финансите от януари до юни митниците са събрали 880,40 млн. лева от акциз върху тютюневите изделия, което е с 8,34% повече спрямо същия месец на 2014 г.

Общо легалният пазар на цигари се е увеличил с между 4 и 5 процентни пункта от началото на годината до сега, показват данни на дружествата.
С поредното намаление на контрабандата, данните за България се доближават до средното ниво в Европейския съюз. В общността нелегалният пазар на цигари е между 10 и 11%.

Основната причина за увеличението на контрабандата у нас беше рязкото вдигане на акциза върху тютюневите изделия през 2010 г. Заради скока на цените на цигарите тогава нелегалният пазар достигна до 40%, а в някои погранични райони - до 90 на сто.
В момента акцизът на 1000 къса цигари е 146 лева, а според изискванията на Брюксел трябва да достигне 176 лева до 1 януари 2018 г.

Общото поскъпване на кутия цигари до тази дата ще е с до 80 стотинки. Министерството на финансите вече е направило график за увеличението в периода 2016-2018 г. Не е ясно обаче дали той ще бъде спазен, съобщи за „Труд“ източник от финансовото министерство. Ако увеличението бъде отложено, това ще се случи за втора поредна година. Ако бъде спазен срокът, цигарите ще поскъпнат с 0,20 лева още от догодина.

В случай че графикът се спазва, трябва да бъдат отпечатани нови бандероли заради по-високата цена. За първи път тази година печатницата на Българската народна банка, която прави бандеролите, няма да може да работи през октомври, тъй като ще върти бюлетините за местните избори и референдума. Заради натовареността на печатницата тютюневите компании трябва да си поръчат предварително бандеролите за количествата, които ще продадат до края на годината.

Пушачите посягат към най-евтиното

С намаляването на контрабандата пушачите са се преориентирали към най-евтините тютюневи изделия, които увеличават дела си на пазара до близо 50 на сто, показват данните на бранша. За сравнение през миналата година делът на най-евтините цигари на цени до 4,70 лв. е бил 45,2%.

Вторият най-търсен сегмент са цигарите в диапазона между 4,70 и 5,20 лева, а най-малко се купуват скъпите продукти - на цени над 5,20 лева.

Една трета от пазара в страната държат тънките цигари, което е сред най-високите показатели в ЕС. Дългите цигари със стандартна дебелина държат близо 35 на сто от пазара, а стандартните - останалата една трета. Най-голям пазарен дял имат българските компании - „Булгартабак“ и „Кингс Табако“, а най-продаваната марка на пазара е гръцката „Карелия“.

Според данните на бранша отминава тенденцията за търсене на цигари в малки опаковки от по 10 броя и все повече се продават изделията в стандартни кутии по 20.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес