Отстраняват полицай за немарливо разследване

Главният прокурор Сотир Цацаров настоя с писмо вътрешният министър Румяна Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и да се заеме с полицаи от Пловдив заради немарливо разследване на инцидент с убит пешеходец.

Катастрофата стана на 12 август, когато Милан Дивеков (24 г.) блъсна и уби на пешеходна пътека със спортното си „Алфа Ромео“ 63-годишен мъж.

От съобщение на прокуратурата личи възмущението й от работата на полицаите. Държавното обвинение разбрало за случая от репортаж по Нова тв, а не от тях. Дивеков не е задържан на мястото, не е тестван е за упойващи вещества. Пробата му за алкохол била отрицателна, но взета по-късно. Не била установена и самоличността на очевидците на инцидента.

Дивеков е разпитан чак на следващия ден, и то като свидетел. Арестуван е след намесата на прокурора, когато е и обвинен.

„Посочените действия са довели до отстраняването на разследващия полицай от случая по искане на наблюдаващия прокурор“, посочва обвинението. Тогава случая поел друг полицай. Неговата работа се изчерпала с това, че разпитал един очевидец и заявил, че не „разполага с възможност да установи други“.

В съобщението си прокуратурата уличава и в лъжа шефа на сектор „Пътна полиция“ в Пловдив. Пред Нова тв той заявил, че е назначена автотехническа експертиза, а такава нямало.

Прокуратурата посочва, че Дивеков е санкциониран общо 8 пъти за пътни нарушения, но не е платил нито една от глобите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право