34 млн. лв. инвестира община Лозница

С реализирани проекти за над 34 млн. лв. община Лозница е сред лидерите в ефективно усвояване на средства от оперативните програми в страната. Общо за последния мандат са изпълнени 13 проекта за подобряване на водоснабдяването, пътната, културна и образователна инфраструктура, повишаване на енергийната ефективност и други.

На глава от населението за този период в община Лозница се падат по над 3600 лв., инвестирани в подобряване на жизнената и бизнес средата, казва кметът на Лозница Айхан Хашимов. Приоритетите в работата на екипа му през изтичащия мандат бяха водоснабдяването и пътищата.

Вече е извършена подмяна на общо 26 км водопроводна мрежа в 8 населени места и изграждане на 14 км нова канализационна в Лозница. Реконструирана е и съществуващата пречиствателна станция за отпадни води в града. Общината приключи мащабния воден проект на стойност над 17 млн. лв., по който бяха направени нова канализационна и ремонтирана стара водопроводна мрежа и станцията.

В началото на годината, с осигурените 3,4 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), бяха ремонтирани водопроводите в село Студенец и рехабилитирани 10,7 км от 3 участъка от общинската пътна мрежа: Лозница - Манастирско и връзките към селата Бели Лом и Веселина. На финала е и проект по ПРСР, по който се подмениха над 3 км водопроводи в селата Бели Лом, Гороцвет, Градина, Ловско, Студенец и Веселина, с което се осигури нормално снабдяване на населението с питейна вода. По същия проект са ремонтирани и 12 км от общинските пътища: Студенец - Гороцвет, Островче - Сейдел - Тръбач - Чудомир. Общата му стойност е над 4 млн. лв.

Общо над 30 км общинска пътна мрежа е напълно обновена през мандата, отчита още кметът Хашимов. Миналата година кметството осигури пари за пътищата Пороище - Студенец - Градина и Лозница - Манастирци. Ремонтиран беше и пътят от местността Тюлбето до Сейдол.

Сред приоритетите на община Лозница е и обновяването на читалища, училища, спортни и младежки центрове. 810 000 лв. бяха инвестирани в ремонти и енергийна ефективност на читалищните сгради в Сейдол, Ловско и Синя вода. Над половин млн. лв. по Публичната инвестиционна програма бяха вложени в изграждане на спортни площадки в Студенец, Градина и Манастирци. Беше изграден Център за настаняване от семеен тип в Крояч и санирана сградата на училището в село Трапище. Грижата за децата и младите намира отражение и в приключващия проект по ПРСР, по който се изграждат спортни площадки в 7 села. По него бяха модернизирани и обновени и Спортната зала, Младежкият дом, спортни съоръжения в града.

По данни на Института за пазарна икономика община Лозница е в групата на най-успешните общини по критерий изплатени средства на глава от населението - 1790 лв. към края на януари 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони