Нида Ахмедов, кмет на община Каолиново: Хората разбраха, че работим за тях

Нида Ахмедов (42 г.) е кмет на община Каолиново трети мандат. Завършил е социална педагогика в Шуменския университет. Специализирал е психология и управление на европейски проекти в Техническия университет в Бургас. До 2003 г. е директор на “Социално подпомагане” в Каолиново. Семеен, с две деца.

- Г-н Ахмедов, след три мандата имате ли рецепта как да просперира малка община с население 12 000 души, с ниски собствени приходи?

- Винаги съм водил политика, насочена изцяло към хората. Акцентът на дейността ми като кмет е благоустрояването на населените места. Макар и в условия на криза, с ниски собствени приходи и скромен бюджет успяхме да променим изцяло облика на общината. Накъдето и да погледнете, ще намерите убедителни доказателства. Затова оценявам мандата си 2011-2015 г. като успешен, макар че съм на принципа - винаги може да се свърши още работа.

- Добри пътища, асфалтирани улици и питейна вода без режим са най-важни за хората. Успяхте ли да се справите с тeзи проблеми?

- Реализирахме много проекти в тези насоки. Успехите смятам за свои и на екипа, който съм създал. Благодарение на натрупания опит подготвихме качествени проекти, които бяха одобрени и успешно ги реализирахме, а някои продължаваме да изпълняваме. Най-много инвестиции общината е направила в подобряване на пътната инфраструктура. Ремонтирани са почти 80% от общинските пътища, улици и площади, зелени площи и детски площадки. Преди седмица започна изпълнението на проект за подсилване на водоснабдителната система на Каолиново по ПУДООС. От Националния доверителен екофонд предстои да се финансират два проекта. Модернизацията на улично осветление за близо 3 млн. лв. обхваща всички села. Ще се подобри качеството и ще се намалят разходите за ток. Вторият е “Внедряване на мерки по енергийна ефективност в сградата на общинска администрация” за над 301 хил. лева. Направихме ремонти за енергийна ефективност на здравните служби в Сини вир, Климент, Пристое, Тъкач и Тодор Икономово. Инвестираме в културната инфраструктура - основен ремонт на младежкия дом в с. Сини вир, построихме мултифункционална зала в кв. “Кус” и подготвяме още една в с. Долина. Готови са проектите за енергоефективни ремонти на най-големите ни читалища в с. Тодор Икономово и в Каолиново и са внесени за одобрение за финансиране.

- Най-голямото село Тодор Икономово чака реализация на проект за 35 млн. лв., за да се реши водният му проблем. Докъде стигнахте?

- Все още не е ясна съд бата му. Получихме положителна оценка и принципно съгласие за финансиране, но нямаме отговор защо проектът не е финансиран през периода 2007-2014 г. и дали ще бъде реализиран през сегашния.

- Каолиново има традиции в спорта, успявате ли да поддържате клубове и бази?

- Смело казвам, че през 2015 г. за спорта се направи толкова, колкото не е правено през последните 20 г. Реализира се проект “Създаване на условия за отдих и спорт за жителите и гостите на община Каолиново” в пет села - в Браничево и Климент се обновиха стадионите, в Каолиново, Тодор Икономово и Пристое се изградиха мултифункционални игрища и площадки за минифутбол. Обектите са за 6,362 млн. лв. и се откриват в края на август.

- Какво е състоянието на училищата и детските градини?

- Стремежът на общинското ръководство е да осигури възможност на всяко дете за качествено образование в добри условия с квалифицирани учители. Имаме 5 основни училища и едно средно общообразователно с общо 1153 ученици. Детски градини има във всяко населено място, посещават ги 416 деца. Сградният фонд на всички е в добро състояние. 100% от детските градини са с подменена дограма и ремонтирани покриви. Изградихме нови детски площадки с модерни и безопасни съоръжения. Тази година по Програмата за развитие на селските райони в три училища изградихме многофункционални спортни площадки и игрища за минифутбол. Ежегодно подпомагаме пътуващите учители - 90% от разходите им са за сметка на общинския бюджет.

- Успя ли общината да съдейства за намаляване на безработицата?

- Високата безработица е най-големият проблем в Каолиново. Единственият механизъм за справяне с него остават програмите за временна заетост. През 2013 г. чрез тях и чрез курсове за преквалификация устроихме на работа 409 безработни. Преди имахме повече работни места по социални програми, но сега са съкратени. Хората отглеждат тютюн, билки. Малко са земеделските производители, които наемат по 10-ина души сезонно. Много хора берат ягоди, грозде във Франция, в Испания и Италия. Има и постоянно работещи в чужбина. Печелят там, но се връщат и обновяват къщите си, влагат в образованието на децата си. Ще продължим да работим за намаляване на безработицата, като кандидатстваме и през следващата година за финансиране по проекти, осигуряващи квалификация и заетост. Това не е трайно решение на проблема, но засега е единствено. Трябва и сериозно да се работи за привличане на инвеститори. Надяваме се подобрената ни инфраструктура да помогне за това.

- Кое от свършеното усетихте като най-високо оценено от хората?

- Задължение на кмета е да направи всичко по силите си общината да стане комфортно място за живеене, работа и почивка. Смятам, че упоритостта и всеотдайността на общинската администрация не са останали незабелязани. Виждам, че много хора се радват и гордеят с новия облик на централния площад и парк на Каолиново. Той беше преобразен с над 1,403 млн.лв. Извършена е рехабилитация на настилки, изгради се атрактивно водно огледало, енергоефективно осветление, нови зелени площи, две открити сцени. Миналата година приключи рехабилитацията на 11,682 км общинската пътна мрежа за над 6 млн.лв. и се решиха проблемите с лошата настилка на 26% от пътищата. Хората са много доволни и от построената многофункционална зала в кв. “Кус” за 612 хил. лв., в която провеждат социални и културни мероприятия. Реконструирани бяха 24 улици в 13 населени места за 2,157 млн. лв. Хората в малките общини, които живеят с ниски доходи, вече съзнават, че само построеното остава и то вдъхва живот на градове и села. Всеки реализиран проект е допринесъл за по-добрия облик, за по-добрите условия за живот, учене, спорт, здравеопазване. Няма населено място в общината, където да не са вложени европейски пари. Много се радвам, че в Община Каолиново изградихме добър екип. Само през последните 4 г. сме реализирали проекти за над 16 млн. лв. Хората ни припознават като ръководство на общината, което работи за тях. Обръщам се назад, но гледам и напред - спокоен съм! Защото времето е не само минало, то е и бъдеще, и това, което не е свършено, ще бъде направено. То е пред нас.

- Каква е проектната готовност на общината за бъдещето развитие на Каолиново?

- Усилията ни ще бъдат насочени към подобряване на благосъстоянието на населението. Разполагаме с инвестиционни проекти, с които да кандидатстваме по различните схеми на европейските фондове. Проектите са за “Подобряване на уличните настилки на населените места в община Каолиново” с 17 подобекта, “Изграждане на спортни площадки в населени места” с 6 подобекта, “Обновяване и реконструкция на площад и парк в с. Тодор Икономово” с площ 14 000 кв.м, “Включване в експлоатация на дълбок сондаж Сини вир”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони