Телефонни измамници се правят на полицаи

“Здравейте, обажда се полицай Георгиев! Има вероятността да станете жертва на телефонни измамници. Ако ви се обадят и искат пари за пострадал при катастрофа ваш роднина, дайте им сумата! Ние ще ги арестуваме, а парите ще са доказателство.” Това е новият метод на телефонните мошеници, чрез който мамят жертвите си, предупредиха от националната полиция.

Потърпевшите от новата измама са случайно избрани. При обаждането “полицаите” обясняват, че в района “действат” телефонни измамници, които звънят на ред. Затова предупреждават хората при подобно обаждане незабавно да се свържат с “униформените”, които оставят номер за обратна връзка. Не след дълго телефонът на жертвата звъни и в слушалката се чува плач и искане на пари за спешна операция на близък. Взетият на мушка набира лъжеченгетата, които обясняват на жертвата, че трябва да даде на престъпниците исканата сума, за да могат да ги задържат, а после ще я върнат.

“Измамниците лъжат предимно възрастни хора, тъй като те лесно могат да се вържат на такава история, придружена с плач и викове. Престъпниците разчитат на силния емоционален стрес”, казаха полицаи.

Криминалистите отчитат увеличение на лъжите в телефона. Само за първите шест месеца на тази година мошениците са позвънили на 496 жертви, което е с 114 повече в сравнение с 2014-а. От полицията обаче отчитат и че има повишена разкриваемост и са установени 89 комбинатори. И обясниха, че телефонните измамници са предимно от Северна България.

“Тези хора са ниско образовани, но са добри психолози, изобретателни са”, казаха служители на МВР. Звънят предимно в работни дни, когато в домовете са пенсионерите, а по-младите от семейството са на работа.

От националната полиция припомниха, че най-разпространената схема сред апашите е обаждане за спешна нужда от пари за скъпо струваща операция на пострадал роднина. Измамниците се представят за лекари. Обясняват, че има пострадал при катастрофа, при взрив на бойлер или газова бутилка. За достоверност в разговора се включва и втори участник в сценария. Със силен плач той се представя за “пострадалия”.

Друг метод на мошениците е искане на определени суми за ваксини, тъй като близък на жертвата е заразен с птичи или свински грип. В сценария им вече е включен и антраксът след случаите във Варненско. Отново се обажда “лекар” и се включа сърцераздирателен глас на “пострадалия”. От близо година измамниците изпращат и есемеси с текст “Спешно, обади се”. За обратна връзка посочват номера, които най-често са от Конго, Нигерия, Украйна, Македония и други държави. При обратно обаждане на жертвата се начислява голяма сума, от която една част попада в комбинаторите.

387 измамници регистрирани само в град Ветово

Телефонната мафия в град Ветово продължава да действа въпреки арестите и осъдителните присъди на роми от клана на т.нар. бургуджии. След нападение на екип от Би Ти Ви през септември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди всички висящи дела в Русенско и Великотърновско да минат под специалния надзор на прокуратурата.

Извънредната мярка се наложи заради зачестилите случаи в цялата страна и оплакванията на граждани, че институциите са безсилни. "Оттогава телефонните измами значително намаляха", заяви директорът на русенската полиция Теодор Атанасов. За първите 6 месеца на тази година в областта са регистрани 28 случая при 69 за същия период на м.г.

Това лято на мода отнова са сделките с капарирани климатици, разказват полицаите. Мошениците звънят, представят се за близки, които са платили част от сумата за уредите, но не им достигат от 800 до 1000 лв. Лековерни баби и старци дават спестяванията си на пристигналите куриери и след няколко дни разбират, че са били излъгани. В случая се повтаря т.нар. схема малки бомби с измами за колетни пратки отпреди 3 г., които също се освобождаваха срещу 800-1000 лв., обясниха криминалисти.

В малкия град Ветово по полицейски каталог има описани 387 участници в измамите. Сценариите се измислят по цял ден из кафенетата или на срещи с бургуджии от други райони на страната. За целта се следят новините по вестници, телевизията и в нтернет. Тарторът набира куриери и "телефонисти", които получават процент от взетите пари. Опитните доставчици на суми при първата измама получават висока комисиона. Ако са донесли 2000 лв., те получават до 1500 лв., за да се полакомят за нови удари.

"Телефонистите” разполагат с по 1000 SIM карти и на ден могат да наберат до 3000-4000 номера на потенциални жертви. "Бургуджиите са затворена общоност и не допускат никого в нея, затова организацията им се разкрива трудно”, казват още ченгетата.

Ало бандити крили апарати в кладенец

Телефонните измамници нямат почивка и непрекъснато се роят нови престъпни групи. Ало бригадите са предимно от роми от кварталите "Калтинец" и "Гарата" в Горна Оряховица. С незаконно придобитите пари пък са вдигнали къщи като палати и се возят в лъскави автомобили.

С разкриването на ало измамници се славят криминалистите от полицейското управление в Горна Оряховица, начело с Мариан Лонгинов. Те разбиха банда от град Ветово, Русенско, които за три месеца опоскали възрастна жена с 22 400 лв. 83-годишната Йорданка Недева от Долна Оряховица станала поредната жертва на шестима дръзки мошеници, които надушили, че самотната жена има роднини в чужбина и разполага със средства и захванали да я изнудват. Жената дори се принудила да разпродава ниви, за да плаща уж за лечение на сина си в Америка.
"След като бяха задържани, извършителите върнаха до стотинка парите на потърпевшата. Наши служители дори я съпроводиха до банката, за да не налети на други хайдуци", споделиха полицаи.

Наскоро зад решетките се озова и цяла ромска фамилия от Горна Оряховица, уличена в извършването на 4 телефонни измами. Баща, двама братя и две снахи бяха задържани, след като ужилили старци с над 4000 лв. Само преди дни при акция бяха арестувани други четирима телефонни измамници от Горна Оряховица и от стражишкото село Камен. При обиските в домовете им били открити голямо количество телефони и сим карти, скрити в кладенец.

Заловените мошеници стигат до съд, но след като обещаят да върнат плячката, се отървават с леки наказания - предимно условни присъди и пробации.

Минало незабравимо - първите сделките са с машинни части, ремъци и лагери

Телефонните измами започнаха още в началото на 90-те години, докато още по домовете на хората имаше апарати с шайби, разказаха опитни криминалисти. Първите използвани схеми са търговски, свързани с разграбването на държавни складове и предприятия. Предлагаха се изгодни сделки с машинни части, валове, ремъци , маслени игли, лагери, ножове за струг от закалена стомана и т.н. Имаше дори и оферти за резервни части на руски самолет АН и ТУ. Измамниците казваха, че са намерили бройката по 1 долар, а са сключили договор за по 200 долара и предлагаха на пенсионери и домакини да финансират операцията срещу огромни печалби. В отделни случаи даже жертвите получаваха доставки - никому непотребни метални парчета, намазани с грес и увити в амбалажна хартия.

Оттогава и до ден днешен телефонните указатели на българските градове са най-търсените книги по битаците и антиквариатите, твърдят полицаите. Мошениците си разменят или си продават по няколко листа, после започват да звънят наред. Най-предпочитани са обажданията по селата, където възрастните хора са по-доверчиви и се безпокоят за своите деца и внуци, които живеят по градовете.

Истинският бум на телефонните измами настъпи малко след 2002 г., когато почти всеки българин се сдоби с GSM и бяха пуснати масово предплатени безименни SIM карти, разказват още ченгетата. Тогава апашите започнаха да набират произволни номера и да шетат из цялата страна, като наемат куриери, за да им доставят парите на излъганите. Въпреки всички предупреждения в медиите или пусканите листовки измамниците продължават да намират доверчиви хора, добавят криминалистите.

Полицаи: Не давайте пари под никакъв предлог

1. Не давайте пари на непознати хора под какъвто и да е предлог!

2. Не се доверявайте на непознати и не предоставяйте лични данни по телефона.

3. Запазете самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда. Опитайте да се свържете с него, включително и с помощта на съсед или познат.

4. Ако се обади човек, който се представя за ваш близък, задайте му въпрос, чийто отговор не би трябвало да е известен на непознатия - например рождена дата, име на домашен любимец и т.н.

5. При такова обаждане незабавно сигнализирайте на тел. 112.

6. По-младите хора трябва да разговарят и да предупреждават по-възрастните си родители и близки за престъпните схеми на телефонните измами.

7. Не отговаряйте на текстови съобщения със съдържание “Честито, печелиш 5000 долара, обади ми се спешно”, “Спешно, обади се” и други с аналогичен текст, изпратени от непознати номера от чужди държави. Ако близък човек иска да се свърже с вас, той или тя или ще си напише името, или направо ще звънне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право