Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

24% от бездомниците в столицата са висшисти

Около една четвърт от бездомниците в София са висшисти, показват данните от пилотно проучване на участниците в проекта “Градски номади”, направено през май-юни т.г. и което официално ще бъде представено през есента. Това заявиха пред БГНЕС Миа Агова и Елеонор Генова, които заедно с Йоана Богданова са част от проекта, който цели да подобри условията за живот на бездомните.

Профилът на бездомника е мъж между 50 и 60 г., със сериозен трудов стаж. Като причина за тежкото им положение са семейни конфликти и жилищни измами. Ако има нещо общо в характерите на тези хора без дом е, че те не обичат да мрънкат, да се оплакват, може да имат ужасен живот, но успяват да се справят, твърдят двете млади жени, на които се случва често да общуват с тях. Хората без дом са силни и горди хора, това е избор, не обичат и да просят, твърдят те.

Проектът “Градски номади” стартира през месец април 2015 г.

Има градски номади с всякакви съдби – едни са преживяли жилищни измами и това е сериозен процент от тях, други са с нелекувани психически и здравословни заболявания, жени, преживяли битово насилие, най-общо -хора с тежки съдби, обясняват организаторките. Но има и такива, за които скиталчеството е техен личен избор.

Според статистическия институт бездомните у нас се увеличават, но оттам преброяват само тези, които имат лични документи, а точно те са толкова малък процент, че просто не си заслужава да приемаме такава цифра за обективна, посочи Ния. На практика статистика за тях няма, допълни тя. От фондация “Каритас” идва информация, че бездомните в цяла България са 500 хил. души, а само в София – 100 хил. души, докато при “Мисия без граници”, които от 4 г. организират безплатни кухни по две локации в столицата, само в центъра на града бездомните са 5 хил. души. 

Приютите  са малко на брой – има 13 центъра за временно настаняване с капацитет 670 души в цялата страна. Съществуват и няколко кризисни центъра в София през зимните месеци със 170 места.

Мнозинството от тези градски номади са потвърдили, че не биха стъпили изобщо в приют, освен ако навън не е минус 20 градуса. Но пък всички са изразили острата липса на баня, за да поддържат хигиена и на следващо място – искат да имат възможност да работят, да се преквалифицират, именно защото 24% от тях са високо образовани. Има и такива от тях, които са прихванати от престъпни мрежи, но това не са класическите организирани престъпни групи. Особеното при тях е, че те не представляват компактна група, не си делят места за спане, повечето са индивидуалисти.

Засега от българските институции най-съпричастни към проблема са от Столична община, особено при поставянето на малка къщичка в един от парковете, а и защото проектът се развива основно в София, признават активистите. Те възнамеряват да привлекат на своя страна гражданския сектор и чак тогава да предложат решения. Засега имат само програма, пилотното проучване и търсят финансиране.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.