Адвокат Владимир Елдъров излезе от ареста срещу парична гаранция от 30 000 лева

Адвокат Владимир Елдъров излиза от ареста срещу парична гаранция от 30 000 лв., след като Пловдивският окръжен съд промени наложената му мярка за неотклонение "задържане под стража" в по-лека. Мотивът на съда е, че юристът е прекарал над 6 месеца зад решетките, което според европейските практики намалявало риска той да извърши друго престъпление.

"Ще протестирам това решение пред Апелативния съд", заяви зам.-окръжният прокурор Галина Андреева-Минчева, която е наблюдаващ прокурор по делото.

В края на април 2015 г. Пловдивският окръжен съд бе изменил мярката на Владимир Елдъров от задържане под стража в парична гаранция от 25 000 лв., но тогава Апелативният съд отмени това решение и адвокатът остана в ареста. Там той е по обвинение в поръчителство на убийство на колегата си Владко Мерджанов, палеж на къща и коли. За тези престъпления Елдъров е подбуждал таксиметровия бос Радослав Керанов и помощника му Мартин Поптолев, които в момента са в ареста по друго обвинение.

Според разследващите В периода от октомври 2013 г. до 29 март 2014 г. в градовете Пловдив и Баня и селата Зелениково и Марково и Пловдив по поръчка на Елдъров в съучастие с Радослав Керанов като подбудител и Светлин С., Мартин П., Валери Б. и Петьо Пенев като извършители са причинени огромни щети на запалено имущество със значителна стойност. Опожарени са били няколко автомобила и къща, в която са спели хора и които едва се спасили от задушаване. През ноември 2014 година в Пловдив Елдъров е подбудил Светлин С. и Мартин П. да унищожат предно дясно стъкло на лека кола "Хюндай Соната", като престъплението е извършено на 2 декември 2014 г.

Пловдивският окръжен съд измени и мярката на един от съучастниците на Владимир Елдъров - Петьо Пенев, който бе пуснат от ареста срещу парична гаранция от 3000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право