Пороен дъжд затрудни трафика в Русе

Пороен дъжд от 24 л/кв.м блокира автомобилния трафик по основни булеварди в Русе и затрудни масовия транспорт в пиковите часове сутринта. Участъкът след граничната бариера на Дунав мост по пътя Русе - Силистра пак стана езеро. Аварийни екипи на пожарната и общината отводняваха участъка до кръстовището към "Свободна зона".

За късмет няма закъсали хора с автомобили в дълбоката над 1 м локва. Изпомпваната вода е отведена с шлангове до Дунава. Тя се събира на пътя заради съществуващия сгуроотвал на "Топлофикация - Русе" в района.

Съоръжението спира оттичането на повърхностните води, тъй като е изградено в близкото дере. Общината има проект за отводняване, с който да се заустват водите. Нужните 2 млн.лв. не могат да се отпуснат по ОП "Регионално развитие" и трябва да се осигурят от държавния бюджет. Участъкът е част от републиканската пътна мрежа.

"Преди 15 г. терените са отстъпени на ТЕЦ-изток за сгуроотвали, които са надградени без строително разрешение и пътят остава в ниската част", обясниха от областно пътно управление. Така шосето не може да се отводнява и непрекъснато се руши. Пътят е проектиран с повърхностно отводняване, а канавката е зарината. Двата резервоара за 1500 кубика вода са недовършени и изкопите трябва да се чистят периодично. От топлофикационното дружество твърдят, че го правят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони