Цветанов: Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му

Румен Овчаров: Целта на подновяването на енергийната стратегия на България е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми

Алекс Петканова закъса с педикюра

Китайски хакери проникнали в системите на подизпълнители на американските ВМС Откраднали данни за поддръжка на кораби и планове за ракети

Радосвет Радев: Страната ни е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света

Вежди Рашидов с нова изложба в галерия „Сан Стефано“

Тръгва филм за непобедения генерал В ролята на военачалника е Никола Николов, а на писателя Иван Вазов - Любомир Петкашев

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години (СНИМКИ И ВИДЕО)

САЩ отложиха повишаването на митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара

Стойко Сакалиев: Харесвам политиката на Путин

Близо 200 страни се договориха за правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата

Сняг и поледици днес, в седем области е обявен жълт код

САЩ подкрепиха решението на ЕС за „Северен поток 2“ и санкциите срещу Русия

Ева Грийн: Аз съм мечтателка Звездата говори за киното, еротиката и Европа

Инцидент в мина в Китай, седем загинали и трима ранени

Джихадът на бедната Лиза

КГБ бе обругаван за много неща, но притежаваше информация

Няма никакво значение къде биват вербувани хората: сред ислямистите, в средите на наркомафията, в клубовете по художествена самодейност или курсове по плетене на макраме. Методиката е една и съща: общувате с хората, привличате вниманието им, установявате връзки, омайвате ги. Агентурната мрежа е разгърната във всевъзможни организации, които потенциално могат да заинтересуват всеки, интересуващ се от източната кухня, ислямската калиграфия или каквото и да е друго, свързано с Изтока.

Можем ли да пресечем подобни неща? Не.

КГБ може да бъде обругаван за много неща, но той притежаваше информация. Сега няма нито информация, нито кадри.

У нас има не просто ИДИЛ, имаме си и ислямско движение на Узбекистан, което официално влезе в състава на ИДИЛ. А основните му гнезда са в Русия. Узбеките в Русия са няколко милиона, като 10-20 хиляди от тях са активисти на ислямското движение. Те все още не са тръгнали да свалят Каримов (б.р. – Ислам Каримов, президент на Узбекистан), но ако го направят, ще разбере ли някой какво говорят помежду си?

Виж, в ИДИЛ знаят езици. Те водят пропаганда не само на руски, но и на всички езици в Руската федерация, от якутски до табасарански. Човек може да си седи вкъщи зад компютъра, да рови из интернет и без да ще, да открие как може да стигне до Турция или да попадне на правилните хора.

Нужна е сериозна работа за унищожаването на интернет контента. В световен мащаб с това би могла да се справи американската Агенция за национална сигурност. Но у нас нивото на сътрудничество с американците е нулево.

Сегашната тактика на ислямистите е внедряване в официалните органи с предложения за борба с екстремизма. Включително в Думата. Като цяло чиновникът е неграмотен, казали са му да се бори, но как? И ето, че при него се явяват активни млади хора, естествено е да се радва. Като цяло работата по инфилтрирането в органите на властта отдавна е в ход.

Има фетви, които забраняват джихада – там, където би допринесъл повече вреди, отколкото ползи на мюсюлманите: “Не се занимавайте с джихад, а завземайте тази територия, организирайте правилен ислямистки живот там – и ще получите ислямска държава в рамките на съществуващата вече система.”

Във вътрешността на страната вече съществува широка мрежа, която може да подхранва ИДИЛ. Това са салафитските общности, каквито има навсякъде. А в Дагестан салафитите са половината от населението.

Необходимо е да се пресече финансирането на всяка религиозна дейност в чужбина, свързана с Русия. Има ли у нас такава забрана? Има ли забрана за такова обучение в съответните университети извън пределите на страната?

Катар например основа “Ислямска държава” като противовес на “Ал Каида”, за да натрие носовете на приятелите си от Саудитска Арабия, с които има едно-единствено разногласие: кой ще погребе пръв другия. Катар финансира “Имарат Кавказ”. Именно той стои зад обявяването на Северен Кавказ от ИДИЛ за негов вилает.

Дали има у нас някой, който би се отказал от катарски милиони? Или от саудитски?

Колкото и лоша да бе съветската власт, свободното време на младите хора тогава беше организирано. А днес бедното девойче, което мечтае хем да се омъжи, хем да се реализира професионално – или да се удави в реката като бедната Лиза – избира да стане джихадистка.

Ако не беше бащата на момиченцето Варвара Караулова***, таткото на любопитната Варвара (б.р. – “Любопитната Варвара” е руски сериал), който вдигна на крак спецслужбите, никой не би се заинтересувал от тази работа.

* Авторът е президент на московския Институт за Близкия изток, публикуваме материала на руския сайт “Сноб” със съкращение, преводът е на “Гласове”

**” Бедната Лиза” е героиня на Николай Карамзин от едноименната повест за селско момиче, отишло в града, което се удавя, след като е прелъстено и зарязано от млад дворянин.

*** Варвара Караулова е истинското име на студентката от Московския университет, която се опита да избяга в Сирия при джихадистите и бе върната от турската граница.

Евгений Сатановски*

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.