Бойко Борисов: България намали външния си дълг с 2,3 милиарда лева

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бивш съдия и срещу адвокат

Търгове ще определят нивата на рентите за земеделска земя Компанията за управление на земя "Агрион" отдава парцелите чрез тайно наддаване

Ротрианци дариха автомобил на социален дом в Свищовско

Тимуровци с акция в помощ на самотна майка от Горна Оряховица

Пожарникари спасиха щъркелово яйце в Балкана

Свищовлия ще отговаря за зверски побой на съгражданин

Заловиха апаш, разиграл нова измама – „пратка за кмета”

Сотир Цацаров: Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран, постигнахме консенсус със САЩ

Пощаджия осъден на 6 години затвор за кражба на влогове

Задигнаха 100 000 лева от банкомат

Повдигнаха обвинение на мъж за лъжесвидетелстване

Полицията с мерки за опазване на земеделската продукция в Търновско

Протест на метеоролозите от БАН заради бюджетната субсидия за 2018 г.

Владимир Путин: Някои страни използват военна сила, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН

Джихадът на бедната Лиза

КГБ бе обругаван за много неща, но притежаваше информация

Няма никакво значение къде биват вербувани хората: сред ислямистите, в средите на наркомафията, в клубовете по художествена самодейност или курсове по плетене на макраме. Методиката е една и съща: общувате с хората, привличате вниманието им, установявате връзки, омайвате ги. Агентурната мрежа е разгърната във всевъзможни организации, които потенциално могат да заинтересуват всеки, интересуващ се от източната кухня, ислямската калиграфия или каквото и да е друго, свързано с Изтока.

Можем ли да пресечем подобни неща? Не.

КГБ може да бъде обругаван за много неща, но той притежаваше информация. Сега няма нито информация, нито кадри.

У нас има не просто ИДИЛ, имаме си и ислямско движение на Узбекистан, което официално влезе в състава на ИДИЛ. А основните му гнезда са в Русия. Узбеките в Русия са няколко милиона, като 10-20 хиляди от тях са активисти на ислямското движение. Те все още не са тръгнали да свалят Каримов (б.р. – Ислам Каримов, президент на Узбекистан), но ако го направят, ще разбере ли някой какво говорят помежду си?

Виж, в ИДИЛ знаят езици. Те водят пропаганда не само на руски, но и на всички езици в Руската федерация, от якутски до табасарански. Човек може да си седи вкъщи зад компютъра, да рови из интернет и без да ще, да открие как може да стигне до Турция или да попадне на правилните хора.

Нужна е сериозна работа за унищожаването на интернет контента. В световен мащаб с това би могла да се справи американската Агенция за национална сигурност. Но у нас нивото на сътрудничество с американците е нулево.

Сегашната тактика на ислямистите е внедряване в официалните органи с предложения за борба с екстремизма. Включително в Думата. Като цяло чиновникът е неграмотен, казали са му да се бори, но как? И ето, че при него се явяват активни млади хора, естествено е да се радва. Като цяло работата по инфилтрирането в органите на властта отдавна е в ход.

Има фетви, които забраняват джихада – там, където би допринесъл повече вреди, отколкото ползи на мюсюлманите: “Не се занимавайте с джихад, а завземайте тази територия, организирайте правилен ислямистки живот там – и ще получите ислямска държава в рамките на съществуващата вече система.”

Във вътрешността на страната вече съществува широка мрежа, която може да подхранва ИДИЛ. Това са салафитските общности, каквито има навсякъде. А в Дагестан салафитите са половината от населението.

Необходимо е да се пресече финансирането на всяка религиозна дейност в чужбина, свързана с Русия. Има ли у нас такава забрана? Има ли забрана за такова обучение в съответните университети извън пределите на страната?

Катар например основа “Ислямска държава” като противовес на “Ал Каида”, за да натрие носовете на приятелите си от Саудитска Арабия, с които има едно-единствено разногласие: кой ще погребе пръв другия. Катар финансира “Имарат Кавказ”. Именно той стои зад обявяването на Северен Кавказ от ИДИЛ за негов вилает.

Дали има у нас някой, който би се отказал от катарски милиони? Или от саудитски?

Колкото и лоша да бе съветската власт, свободното време на младите хора тогава беше организирано. А днес бедното девойче, което мечтае хем да се омъжи, хем да се реализира професионално – или да се удави в реката като бедната Лиза – избира да стане джихадистка.

Ако не беше бащата на момиченцето Варвара Караулова***, таткото на любопитната Варвара (б.р. – “Любопитната Варвара” е руски сериал), който вдигна на крак спецслужбите, никой не би се заинтересувал от тази работа.

* Авторът е президент на московския Институт за Близкия изток, публикуваме материала на руския сайт “Сноб” със съкращение, преводът е на “Гласове”

**” Бедната Лиза” е героиня на Николай Карамзин от едноименната повест за селско момиче, отишло в града, което се удавя, след като е прелъстено и зарязано от млад дворянин.

*** Варвара Караулова е истинското име на студентката от Московския университет, която се опита да избяга в Сирия при джихадистите и бе върната от турската граница.

Евгений Сатановски*

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.