Валери Божинов - вечната надежда

На 15 години Валери Божинов шашна света, като дебютира в италианското първенство. Там е „време за мъже“, а едно дете от България директно посегна към главна роля във филма.

Годината бе 2002-ра, Божинов строши рекорда за най-млад чужденец в Серия „А“ и го сочиха за играча на бъдещето. Днес нападателят е на 29 години, а никога не е играл дори в един мач в групите на Шампионска лига. Не е вдигнал и една купа. И колкото и кариерата му на терена да не е зрелище, Валери не слиза от новините.

Валери Божинов можеше да играе в „Барселона“. Публична тайна е историята как преди десетина години лично Христо Стоичков се появи в Италия като пратеник на каталунския клуб в четириместен хеликоптер, за да го отведе. И единствената задължаваща клауза бе да изиграе още един сезон в „Лече“, преди да облече екипа на „Барса“. Това обаче се стори твърде много на играча. Божинов и агентът му избраха „Фиорентина“ веднага.

Месеци по-рано имаше избор дали да играе за Италия или България. Посочи родината си, появи се на Евро 2004 и игра едно полувреме точно срещу „скуадра адзура“.

Така започна и плаването му сред родната действителност на футбола, превърнала го повече в звезда от новините извън спортните страници. Далеч по-значими теми бяха браковете му, децата му, ваканциите му...

Трансферите му са почти колкото годините във футбола - 11 за 13 сезона. Мина през Италия, Англия, Португалия, България, а сега е в сръбския гранд „Партизан“.

Мениджърът му успяваше да уреди все по-добра сделка след всеки сезон, въпреки че статистиките на нападателя нито веднъж не бяха „звездни“.

Общият сбор на головете му е около 80, което прави по около 6-7 на сезон. Твърде малко за някого, когото сочеха за гений при появата му на световната сцена в началото на новия век.

С българския отбор не успя да стигне до второ голямо първенство след Евро 2004 (което, разбира се, не е само негова „заслуга“). Казано на шега, най-шумната му проява в националния вероятно бе ... сватбата му с Николета Лозанова, за която бе избрал точно хотела на отбора в Правец, по време на лагера преди домакински мач с Уелс през 2011-а. В дните преди европейската квалификация много повече се пишеше за менюто с гъши дроб, еленско филе, пушена сьомга с пасиран ананас и т.н., отколкото за състава на нашите за двубоя, апропо загубен с 0:1.

Тежката контузия в „Манчестър Сити“ се оказа повратният момент в кариерата му. Беше привлечен в английския тим през 2007-а, година преди шейховете от Абу Даби да влязат в клуба. Но още в неговия първи мач като титуляр Божинов скъса връзки на коляното и не игра почти 10 месеца.

Най-сериозният футболен скандал с Валери дойде в Лисабон. Много усилия се изискват да успееш да направиш „българин“ забранена дума в клуб, в който на стените на славата в музея на стадиона са изписани имената на Красимир Балъков и Ивайло Йорданов. Но Бож успя в „Спортинг“ да го постигне, като и досега се вихрят дела след неговата раздяла с клуба по дисциплинарни причини.

Новините около нападателя не секват. Изключително популярен и активен в социалните мрежи, герой на жълтите хроники, както и от клипове на известни персони в музикалния бизнес.

Така голямата надежда, която някога английският в. „Таймс“ нареди сред 10-те спортисти с най-голям потенциал, си остана... вечна надежда.

Почти на 30 години, Валери се надява поне да усети какво е Шампионска лига с „Партизан“, а и да вдигне един трофей. Но дори и да не стане, мястото му в новините изглежда винаги запазено. Дори с последния гейски скандал от „БИГ брадър“, където го набедиха в хомовръзка, а той заплаши телевизията със съд.

Трансфери за 30 милиона евро

Валери Божинов е роден на 15 февруари 1986 г. в Горна Оряховица. Още на 14 години е харесан в школата на „Лече“. Дебютира на 15 години в елита на италианския футбол. През 2005-а „Фиорентина“ плати за него 13 милиона евро и го направи звезда. Мина и през гранда „Ювентус“, макар и във втора дивизия. Трансферните суми за него докосват 30 милиона евро: „Манчестър Сити“ плати малко 7 млн. евро, „Парма“ - малко над 6 млн., „Спортинг“ - 2,6 млн.

С потенциал да е суперзвезда

Божинов има толкова талант, че може да стигне върха във футбола. С качествата си може да е суперзвезда. На 17 години играе сред мъжете като „стара пушка“. Хладнокръвен пред гола, взривен. Силен и с краката си, и в играта във въздуха. Нямаме притеснения за него, здраво е стъпил на земята. С тези темпове на развитие скоро ще ни е трудно да го задържим...

Зденек Земан, треньор на Валери в „Лече“ в първия му сезон като титуляр в Серия „А“ през 2004 г.

В топ 10 на бъдещите звезди в спорта

Валери Божинов е сред 10-те млади спортни звезди, които ще са на върха поне десетилетие. Българинът е нареден на шесто място, но призванието му е изключително, тъй като осем от талантите са британци, а 18-годишният Божинов е единственият футболист между тях. Той е наречен „Българският Уейн Руни“ заради ранния си пробив.

В. „Таймс“ на 2 януари 2005 г. в разработка за бъдещите спортни звезди

С наднормено тегло, видимо натежал

Не виждам Божинов от предишните години в италианското и английското първенство. Видимо е натежал, има излишни килограми. Не е в оптимална физическа форма, но като за „Партизан“ в сръбското първенство ще се справи. Даже е идеален за нивото тук. Качествата му са безспорни, а и има богат опит от дълги години на високо равнище.

Ивица Драгутинович, бивш капитан на „Партизан“ след дебюта му в Белград

На върха сред провалените таланти

Божинов беше един от най-големите таланти във футбола. Той проби много млад и когато през 2007 г. бе привлечен в „Манчестър Сити” можеше да бъде приет като трансфер с потенциал. Днес обаче вече е далеч от потенциала, който показваше преди близо 10 години. Кариерата му върви надолу и надолу.

Би Би Си през 2014-а анализира провалените таланти на миналите 10 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи