На 19 юни 2018 да почерпят

Крал Кейн изведе Англия до драматичен успех

Младежи работят и почиват в луксозни морски хотели Холдингът „Виктория груп“ се грижи за възпитаници от дома „Майка Терезия“ и ателие „Прегърни ме“

Тръмп разпореди създаването на космическа армия

СЗО обяви геймърството за психично разстройство

Пороят отряза достъпа до кюстендилски села

Кралският монетен двор с менте филиал в село Първенец (ОБЗОР) Бандата секла по 2 британски паунда с отлично качество

Бебе се роди във френски влак, ще се вози безплатно 25 години

Иван Дреновички: Имаме една от най-ниските цени на газа в ЕС

Емануела е за купона в Слънчака

Финландски депутат беше осъден за сексуален тормоз над колежка

Фандъкова: Получени са над 300 сигнали за аварии и завирявания

Камион се заби в цех край Е-80, шофьорът загина

МВР: 172 сигнала са постъпили заради пороя в София Няма преливания на реки, язовирите се изпускат контролирано

200 лв. глоба за шофьор, свалил скоба от колата Промените трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет

Пиян издъхна, няма изтрезвител в Русе

Уличен пияница издъхна в МБАЛ – Русе, въпреки опитите на лекарите да го спасят. 51-годишният П.М. / е открит към 7,30 ч. в безпомощно състояние на ул. “Тетово” след сигнал на тел. 112, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Той бил “трудно контактен и е миришел на алкохол”. Човекът бил откаран веднага с линейка на Спешна помощ в МБАЛ, където по-късно починал. Случаят се изяснява от започналото досъдебно производство.

Пияниците в Русе се скитат немили-недраги след закрития изтрезвител, възмущават се лекари. Отделението за изтрезвяване с 10 щатни служители към полицията в крайдунавския град е затворено преди 5 г. от безпаричие и след смъртен случай на наркоман от свръхдоза кокаин.

“Изрезвителят не може да се възстанови като социална услуга “дом за временно настаняване на пълнолетни лица, защото алкохолно зависимите не са изцяло определени като група за социално подпомагане”, уточниха от РД “Социално подпомагане”. Идеята на областната комисия по здравеопазване е при осигурено финансиране за 30-дневен престой да се обгрижват злоупотребили хора с алкохол, чието здраве не е застрашено. Изтрезвители функционират като домове за временно настаняване в София, Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора.

Заведението в Русе не може да се открие към МВР и заради препоръките на Европейската комисия. До закриването му грижата за уличните алкохолици е делегирана държавна дейност, като парите се превеждат на общината. Сега пияниците принудително обгрижва Центърът за спешна медицинска помощ /ЦСМП/, който ги транспортира до Центъра за психично здраве или спешното отделение на МБАЛ.

Там обаче не винаги ги приемат, защото няма места, а и наквасените пациенти са клинично здрави. Въпреки опасността от хипотермия, линейките ги връщат като таксита по домовете им. Медицинските екипи нямат право да търсят лични документи, за да разберат къде да закарат пияните и разчитат на спомените им. Полицията не може да ги задържи, защото не нарушават обществения ред.
В отделението за зависимост от алкохол към Центъра за психично здраве има 30 легла за пациенти на държавна издръжка. Във временния приют “Добрият самарянин” подслонът на пияни е забранен. Средногодишно линейките извозват по близо 500 души, включително и деца, сочи статистиката на ЦСМП. Повечето хора лежат безпомощни на улицата и стават жертви на грабежи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.