Португалец управлява маслобойна с инвестиции за 25 млн.евро

33-годишен инженер-химик от Португалия управлява маслобойната в Полски Тръмбеш. Карло Матоуш е начело на завода за преработка на семена за сурово масло. Преди да оглави предприятието у нас, е построил такъв завод в румънския град Лехлиу Гара.

Фабриката на "Олива" АД в Полски Тръмбеш е с планирани инвестиции за 25 млн.евро. Маслобойната бе възродена от съсипана от приватизацията фабрика за олио в градчето. В завода сега се преработват огромни количества семена и се дава хляб на 100 души.

Карло Матоуш обяснява, че технологията за преработка на семената, от които се извлича сурово масло, е най-модерната в света.Техниката е белгийска.Семките се делят по големина, люспите се белят и от част тях се прави пара,която се ползва в производство и намалява над 50% от разходите.Едрите семки се пласират за консумация, а от останалото се добиват пелети.Рафинирането на маслото се извършва на други места и най-вече отива за износ.

Старото технологично оборудване в предприятието е напълно подменено. Складовата база за съхранение на семената е за 80 000 тона.Съвсем наскоро пък е бил подменен котелът за парата,който е бил на над 40 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони