Постоянен арест за шофьора, убил мъж на пешеходна пътека в Пловдив

Пловдивският апелативен съд измени мярката за неотклонение "домашен арест" в най-тежката "задържане под стража" спрямо 24-годишния шофьор Милан Дивеков, прегазил на 12 август 63-годишния Димитър Димитров на пешеходна пътека на бул. "Никола Вапцаров" с автомобила си "Алфа Ромео" при движение с 90 км/час.

Прокуратурата обжалва на по-високата инстанция решението на Окръжния съд и повдигна на Милан Дивеков обвинение по чл.343, ал.3 от НК, който предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи и от 5 до 15 години.

Апелативният прокурор Николай Божилов представи справка от КАТ за 13 нарушения на Милан Дивеков от 2009 г. насам, като 5 от фишовете, сред които и последният от 11 май на територията на Панагюрище, все още не са платени. Според справката за 5 години зад волана работещият монтьор в автосервиз младеж има 5 глоби за превишена скорост, а контролният талон е отнеман 3 пъти за същото нарушение. От прокуратурата поискаха постоянен арест за обвинения в причиняване на смърт по непредпазливост младеж. Мотивите бяха, че в Болярино, където изтърпява домашен арест в къщата на родителите си, няма полицейски участък, както и заради високата обществена опасност и вероятност да въздейства върху неразпитаните свидетели на фаталния инцидент от 12 август. Двата от тях, сред които и шофьор на "Пежо", още се издирват.

Адвокатът на обвинения Васил Попов обяви, че само едно от нарушенията на клиента му е за превишена скорост - последното от 11 май, и само то не е платено, като дори показа разписки за останалите. Защитникът коментира още, че Милан Дивеков е бил задържан за 24 часа, но защо това е станало на следващия ден, не е по вина на клиента му, а по преценка на разследващите. Адвокат Попов допълни, че клиентът му е бил посещаван всеки ден от органите на реда в дома си в Болярино и нито веднъж не е било установено, че се е отклонил, но аргументите не бяха уважени от Апелативния съд. "Съжалявам за случилото се", заяви в съдебната зала Милан Дивеков, който обясни, че дошлият на мястото на катастрофата следовател му е казал да се прибира и да се яви чак на следващия ден в КАТ, както и е направил.

Срещу въпросния разследващ полицай, който не е взел проба за алкохол и наркотици от шофьора и не е записал данните на свидетели, е образувано дисциплинарно производство. Фаталният инцидент с прегазения на "зебра" 63-годишен мъж пък струваше и главата на шефа на пловдивската полиция Пламен Узунов, който подаде оставка, и доведе до разпит на 43 полицаи от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР заради съмнения в полицейски "чадър" над шофьора убиец Милан Дивеков. Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък разпореди цялостна проверка на работата на ОДМВР-Пловдив, където от четвъртък си имат и нов шеф - Йордан Разсолков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право