Осъден за пране на пари руснак с обвинение и за измама с ДДС

48-годишен руснак, който преди 2 г. бе осъден от Окръжния съд във Велико Търново за пране на 607 428 евро, сега е обвиняем за източване на ДДС в особено големи размери. Валерий Иванов е уличен в данъчна измама с 361 902 лв.

Разкритията били направени след като с постановление на Окръжната прокуратура в старата столица през 2010 г е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Служители на икономическа полиция са установили, че през периода от 14 юли 2005 г до 14 февруари 2006 г като пълномощник на великотърновско ЕООД, избегнал плащане на данъчни задължения. Източването на крупната сума от държавната хазна било извършено чрез фалшиви справки-декларации. Руснакът водил счетоводна отчетност с невярно съдържание, като вписвал в дневници за покупките фактури за неполучени в действителност от дружеството облагаеми доставки. На обвиняемия е наложена мярка за неотклонение "Подписка".

Преди 2 г Валерий Иванов бе подсъдим по първото в старата столица дело за пране на пари. Той бе осъден на 3 г лишаване от свобода, но с петгодишен изпитателен срок. Наказанието бе постановено след като бе доказано, че Валерий Иванов платил свои задължения за 1,2 млн.лева с пари, придобити чрез престъпление.Чужденецът бе осъден и с глоба от 7000 лв.

Разследването продължи 8 г, а съдебния процес на първа инстанция бе отлаган 11 пъти. Делото се проточи заради предоставянето на фактури от НАП-София, които бяха изискани от магистратите. Иванов дължал крупната сума на две компании. С фалшиви документи той успял да се сдобие с парите от италианска фирма за горива. Оказало се, че междуфирмени отношения обаче нямало.В края на 2011 г Окръжната прокуратура в старата столица внесе обвинителен акт в съда срещу търговеца на цветни метали. Валерий Иванов бе сам на подсъдимата скамейка, защото единствено срещу него бяха събрани доказателства за извършено престъпление, въпреки подозренията, че в крупната далавера е имало и други участници.

Обвиняемият се озова пред Темида, за да отговаря за това, че като управител на "Интеренерго" ЕООД - Велико Търново е извършил финансови операции с крупната сума от 1 119 638 лв. Като длъжностно лице той наредил парични преводи от сметка на името на "Интеренерго" ЕООД в размер на 1 005 438 лв по сметка, открита на "Естер инвестмън" АД .Като основание за това посочил частично плащане по фактура от 21 август 2002 г. Освен това превел и 114 200 лв по сметка в бившата банка "Биохим" в болярския град като авоарите се водели на името на "Булметал" ООД с основание за плащане стойност по фактура от 8 септември и фактура от 27 ноември 2003 г .

"За солидните суми Валерий Иванов е знаел, че са придобити чрез престъпление", се твърдеше в овинителния акт срещу руснака. Установено бе, че Валерий Иванов лично е извършвал банковите преводи от сметки на дружеството, на което е бил управител. По това време в Италия имаше образувано дело по този случай за финансова измама по докумети. То обаче бе срещу неизвестен извършител.
Мащабното разследване по разплитането на далаверата започна още през 2004 г под наблюдението на Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Още тогава стана ясно, че се касае за пране на пари в международен мащаб. Проверката на "Икономическа полиция" пък продължи повече от година. Пресечен бе опит за пране на мръсни пари и финансиране на мощна и политически обвързана с европейски капитали фирма със седалище в София. В схемата участваха неизвестни бизнесмени, банкери, важни личности от чужбина, без нито един да е криминално регистриран за престъпления от общ характер и дори разследван. Така групата се е опитвала да превърти огромни пари между чужда и българска банки. През пролетта на 2004 г в търновския клон на банка "Биохим" бил получен превод от банка "Ди Сицилия" в Сиракуза, Италия.Оказало се, че е нареден от италианска фирма.

Получател е регистрираното през 1999 г дружество във Велико Търново-"Интеренерго" ЕООД. В него участвали украинци, руснаци като сред тях бил и Валерий Иванов.Два дни по-късно - в края на април 2004 г сумата от 607 428 евро била разпределена между други две дружества- "Естер Инвестмънт"АД и "Булметал" ООД пак с търновска регистрация на ул."Самуил" 4. Едната "каса" получила 1 005 438 лв, а другата фирма - малко над 114 200 лева.Този транш пристигнал в търновската банка, но по информация на Бюрото за финансово разузнаване, преводите веднага били блокирани и случаят попадна в полицията във Велико Търново.

Установено е, че търновските дружества се управляват от чужбина със стопроцентови чужди капитали, но са регистрирани на един и същ адрес в старата столица и имат един и същ стационарен телефон за връзка. Освен украинци и руснаци в една от фирмите собствеността е 92,54% от САЩ. При разследването на случая прокуратурата поиска разкриване на банкова тайна и бяха изпратени запитвания чрез международни поръчки до Италия и Америка. От събраните данни станало ясно, че преводът на сумата от 607 428 евро е по фиктивна сделка с петролни продукти. След транзакцията в българската финансова институция, от италианската банка изпратили уведомление, че парите са преведени по погрешка и поискали средствата да им бъдат върнати. Участниците в схемата обаче вече били успели да дръпнат авоарите и да ги разпределят по сметките на другите дружества участници в играта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право