Търговище започва сътрудничество с китайския град Хъби

Румен Петков: Този формат на управление няма да издържи

Чайковски е насилен да изпие чаша с отрова Платонична връзка с аристократка позволява на композитора да живее охолно

20 хил. лв. откраднаха от каса на хотел в Сапарева баня

Учителка постави световен рекорд за правене на глинени купички

Изправят на съд двама извършители на данъчно престъпление Щетите за държавната хазна са за близо половин милион лева

Тръгва нова процедура за избор на шеф на СГС

Изпращат пенсиите след 8-ми май

Предупредиха евреите в Германия да не ходят с кипа

Пожар изпепели гаражи и офис на ДПС в родното село на Карадайъ

Вижте някои от обясненията за фантастичната форма на Кейт след раждането

Екоминистерството: Спазвайте противопожарните правила в защитените територии

Апелативният съд в Търново гледал за година 88 дела за предсрочно освобождаване на затворници Пандисчия мотивирал иска си за свобода с Удостоверение от курс за умение за мислене

Война на световете Подиграва ли се поетът Петър Чухов с литературната памет на Вапцаров?

49 филма ще бъдат представени на кинофестивала „Златна липа“

Осъден за пране на пари руснак с обвинение и за измама с ДДС

48-годишен руснак, който преди 2 г. бе осъден от Окръжния съд във Велико Търново за пране на 607 428 евро, сега е обвиняем за източване на ДДС в особено големи размери. Валерий Иванов е уличен в данъчна измама с 361 902 лв.

Разкритията били направени след като с постановление на Окръжната прокуратура в старата столица през 2010 г е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Служители на икономическа полиция са установили, че през периода от 14 юли 2005 г до 14 февруари 2006 г като пълномощник на великотърновско ЕООД, избегнал плащане на данъчни задължения. Източването на крупната сума от държавната хазна било извършено чрез фалшиви справки-декларации. Руснакът водил счетоводна отчетност с невярно съдържание, като вписвал в дневници за покупките фактури за неполучени в действителност от дружеството облагаеми доставки. На обвиняемия е наложена мярка за неотклонение “Подписка”.

Преди 2 г Валерий Иванов бе подсъдим по първото в старата столица дело за пране на пари. Той бе осъден на 3 г лишаване от свобода, но с петгодишен изпитателен срок. Наказанието бе постановено след като бе доказано, че Валерий Иванов платил свои задължения за 1,2 млн.лева с пари, придобити чрез престъпление.Чужденецът бе осъден и с глоба от 7000 лв.

Разследването продължи 8 г, а съдебния процес на първа инстанция бе отлаган 11 пъти. Делото се проточи заради предоставянето на фактури от НАП-София, които бяха изискани от магистратите. Иванов дължал крупната сума на две компании. С фалшиви документи той успял да се сдобие с парите от италианска фирма за горива. Оказало се, че междуфирмени отношения обаче нямало.В края на 2011 г Окръжната прокуратура в старата столица внесе обвинителен акт в съда срещу търговеца на цветни метали. Валерий Иванов бе сам на подсъдимата скамейка, защото единствено срещу него бяха събрани доказателства за извършено престъпление, въпреки подозренията, че в крупната далавера е имало и други участници.

Обвиняемият се озова пред Темида, за да отговаря за това, че като управител на “Интеренерго” ЕООД – Велико Търново е извършил финансови операции с крупната сума от 1 119 638 лв. Като длъжностно лице той наредил парични преводи от сметка на името на “Интеренерго” ЕООД в размер на 1 005 438 лв по сметка, открита на “Естер инвестмън” АД .Като основание за това посочил частично плащане по фактура от 21 август 2002 г. Освен това превел и 114 200 лв по сметка в бившата банка “Биохим” в болярския град като авоарите се водели на името на “Булметал” ООД с основание за плащане стойност по фактура от 8 септември и фактура от 27 ноември 2003 г .

“За солидните суми Валерий Иванов е знаел, че са придобити чрез престъпление”, се твърдеше в овинителния акт срещу руснака. Установено бе, че Валерий Иванов лично е извършвал банковите преводи от сметки на дружеството, на което е бил управител. По това време в Италия имаше образувано дело по този случай за финансова измама по докумети. То обаче бе срещу неизвестен извършител.
Мащабното разследване по разплитането на далаверата започна още през 2004 г под наблюдението на Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Още тогава стана ясно, че се касае за пране на пари в международен мащаб. Проверката на “Икономическа полиция” пък продължи повече от година. Пресечен бе опит за пране на мръсни пари и финансиране на мощна и политически обвързана с европейски капитали фирма със седалище в София. В схемата участваха неизвестни бизнесмени, банкери, важни личности от чужбина, без нито един да е криминално регистриран за престъпления от общ характер и дори разследван. Така групата се е опитвала да превърти огромни пари между чужда и българска банки. През пролетта на 2004 г в търновския клон на банка “Биохим” бил получен превод от банка “Ди Сицилия” в Сиракуза, Италия.Оказало се, че е нареден от италианска фирма.

Получател е регистрираното през 1999 г дружество във Велико Търново-“Интеренерго” ЕООД. В него участвали украинци, руснаци като сред тях бил и Валерий Иванов.Два дни по-късно – в края на април 2004 г сумата от 607 428 евро била разпределена между други две дружества- “Естер Инвестмънт”АД и “Булметал” ООД пак с търновска регистрация на ул.”Самуил” 4. Едната “каса” получила 1 005 438 лв, а другата фирма – малко над 114 200 лева.Този транш пристигнал в търновската банка, но по информация на Бюрото за финансово разузнаване, преводите веднага били блокирани и случаят попадна в полицията във Велико Търново.

Установено е, че търновските дружества се управляват от чужбина със стопроцентови чужди капитали, но са регистрирани на един и същ адрес в старата столица и имат един и същ стационарен телефон за връзка. Освен украинци и руснаци в една от фирмите собствеността е 92,54% от САЩ. При разследването на случая прокуратурата поиска разкриване на банкова тайна и бяха изпратени запитвания чрез международни поръчки до Италия и Америка. От събраните данни станало ясно, че преводът на сумата от 607 428 евро е по фиктивна сделка с петролни продукти. След транзакцията в българската финансова институция, от италианската банка изпратили уведомление, че парите са преведени по погрешка и поискали средствата да им бъдат върнати. Участниците в схемата обаче вече били успели да дръпнат авоарите и да ги разпределят по сметките на другите дружества участници в играта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.