Почина Егон Бар, архитектът на източната политика

Германският политик, писател и журналист Егон Бар почина на 93-годишна възраст от инфаркт. Това съобщиха представители на Германската социалдемократическа партия, цитирана от БГНЕС.

Егон Бар е роден на 18 март 1922 г. в Тюрингия. През 1956 г. става член на ГСДП. През 1960 г. по предложение на бургмистъра на Западен Берлин Вили Бранд оглавява градското ведомство по печата и информацията. През 1966 г. Бар започва работа в министерството на външните работи.

Архитектът на източната политика

След изборите през 1969 г. новият канцлер Вили Бранд назначава Бар за щатссекретар във ведомството на федералния канцлер и пълномощен представител на федералното правителство в Берлин. На тази длъжност той става посредник на най-важните преговори между правителствата в Бон, Москва и Берлин.

Бар влезе в историята като един от архитектите на новата източна политика. Той участваше в преговорите със съветския външен министър Андрей Громико, в резултат на които беше подписан Московския договор през август 1970 г. между СССР и ФРГ. Според този договор беше потвърдена нерушимостта на границите в Европа. ФРГ се отказа от претенциите си към бившата Източна Прусия. От своя страна съветската страна заяви, че няма да пречи на мирното обединение на двете германски държави, ако затова в бъдеще възникнат предпоставки и условия, отбелязва ДВ.

Министър, парламентарист и публицист

На поредните избори за Бундестаг Егон Бар стана министър за особени поръчения в правителството на Вили Бранд. След оставката на последния той влезе и в новото правителство на Хелмут Шмид като министър на икономическото сътрудничество. Бар остана на този пост в периода 1974-1976. До 1990 г. той беше депутат в Бундестага.

Егон Бар е автор на множество книги за Студената война и външната политика на ФРГ. Той е един от политиците с най-голям принос за обединението на Германия и края на Студената война.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят