Македония обяви кризисно положение по границите заради бежанците

Македонското правителство обяви кризисно положение за южната и северната граница на страната, предаде БГНЕС.

Мярката е взета поради огромния бежански натиск на граждани от Близкия Изток.

Властите в Скопие създадоха специален орган, който ще координира работата на отделните държавни институции, свързана с нелегалните имигранти, които имат намерение да влязат на територията на Македония от съседна Гърция. Координационният център има за задача да предлага много бързи анализи и решения за намиране на изход от ситуацията.

През последните дни от съседна Гърция организирано пристигат по няколко хиляди души. Всички те се стоварват недалеч от граничния пункт при град Гевгели с автобуси. През последните два месеца от там са влезли над 40 000 души, предимно от Сирия, Ирак и Афганистан. Сред бежанците има и хора от Африка.

От вътрешното министерство съобщиха, че кризисното положение, което се отнася за южната и северната граници, ще има за цел по-ефикасен контрол и намаляване на нелегалното прекосяване на границата с Гърция. В опазването на реда е включена и армията на Република Македония.

"Тя има за цел да гарантира сигурността и спокойствието на местното население и да организира приема на лицата, които са потърсили убежище в Македония", каза на извънредна пресконференция говорителят на МВР Иво Котевски.

Той съобщи, че мярката при обявяване на кризисно положение е взета по време на вчерашното заседание на правителството и в най-скоро време ще бъде създаден специален щаб при центъра за управление на кризи.

Съгласно македонското законодателство всеки подал искане на получаване на статут на бежанец има право на престой до 72 часа в Македония, включително и правото да използва обществения и междуградския транспорт. През последното денонощие положението на Централната жп гара в Гевгели рязко се влоши, а от държавните железници вече съобщиха, че нямат капацитет за извозването на хилядите бежанци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят