Изпратиха малка армия да събори ромското гето "Максуда" (обзор)

Стотици полицаи, общинари, пожарникари, медиатори, лекари и социални работници обградиха ромското гето "Максуда" във Варна в четвъртък сутринта. Целта - принудително събаряне на 58 незаконни постройки.

Акцията срещу незаконното строителство в дерето на ул. "Пеячевич" бе отлагана повече от година по различни причини. В нея участваха полицаи от почти всички структури на МВР, включително жандармерия и общинска полиция.

Масираното присъствие стресна живеещите в гетото, въпреки че според общината те са били предупредени. Кметът на район "Младост" Христо Христов призна, че няма представа колко хора в действителност живеят в нарочените постройки. "По регистрация са 520, от които по документи 200 деца, но никой всъщност не знае точно колко са", обясни той.

В дните преди събарянето представители на общината са обиколили всички роми, които предстои да останат без дом, и им съобщили, че има осигурени места за децата им в приюти и социални центрове. Нито един не е пожелал да се възползва от тази възможност, твърдяха от кметството. Ромите пък заявиха, че за първи път чуват.

Самото събаряне на сградите започна доста по-спокойно от очакваното, като повечето от обитателите сами изнасяха покъщината от копторите. До момента, в който едно дете припадна. Когато баща му го видя, буквално подивя и започна да заплашва.

Веднага се образува тълпа, която започна да хвърля предмети по униформените, а един от ромите запали сламената си постройка в знак на протест. Млада жена се провикна, че ще сложи децата си пред багера, защото така или иначе имала много. Напрежението бе туширано.

По-късно се оказа, че 5-годишното дете се е уболо на пирон. Медиците на място оказали помощ на още две жени, които получили нервни кризи. "Имам 10 внучета и съм с 250 лева пенсия. Трябва да дам 200 лв. за квартира, токът и водата са отделно. А и кой ще ни даде квартира с по 5-6 деца", каза Стефка Костова.

И аз не искам да съм тук, но с инвалидната пенсия нямам избор, каза Георги Еленков, чиято къща първа падна. Призна, че най-вероятно ще скове нещо импровизирано в близост. Всъщност това е житейският план на почти всички засегнати от операцията. Междувременно се появи Райчо Манолов, чийто син Манол Райчев загина при срутването на хотел "Вероника".

Той бе видимо отчаян, защото жената на сина му отишла да проституира, а той трябвало да се грижи за трите му деца. "Ще се самозапаля", заплаши възрастният мъж. Акцията в четвъртък приключи в ранния следобед след 46 бутнати къщи. До останалите 12 техниката нямаше как да достигне.

Ромска фондация брани хората, но само устно

“Действията на властите са незаконни и за това са подадени 18 възражения срещу събарянето до районна прокуратура, общината и Страсбург", заяви Ридван Сали от сдружение "Обновление".

Час след изявлението му проверка на "Труд" установи, че в прокуратурата няма постъпили възражения за акцията в "Максуда". Според районния кмет Христо Христов операцията ще продължи и през идните дни.

Той допълни, че в момента се подготвят преписките за още 150 незаконни къщи в района, които трябвало да приключат до края на годината. Осигурените ромски медиатори, които трябваше да се погрижат при възникване на конфликти и при решение на проблемите в гетото, почти не влязоха в действие. Защото никой не ги слушаше и не искаше мнението им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини