Всеки трети в Рила изследван за бруцелоза

702-ма от община Рила, чиито население според последното преброяване е 2 888, а само в градчето живеят 2 368 души, са изследвани за бруцелоза, откакто пламна епидемията в района, каза шефът на регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил д-р Христо Кознички.

В четвъртък са изпратени нови 76 серумни проби за коварното заболяване, причинено от консумация на заразено мляко. Установените болни са 30, като сред тях има и един софиянец и един дупничанин, с корени в Рила и близкото с.Смочево. Сред новите зиследвани са и 20 души от Рилския манастир, сред тях трима монаси, за което "Труд" писа.

При скорошното си посещение в Кюстендил здравният министър Петър Москов се пошегува, че от ежедневните проби, постъпващи от Рила, централнаат лаборатория за зиследване на заразни залобявания се е задръстила и не може да приема проби от други райони.

Междувременно от областната агенция по контрол на храните обявиха, че от началото на епидемията са изследвани 2 144 животни по Рилското корито, а са евтаназирани 209 кози, 4 крави и 11 овце. Умъртвена е и една безстопанствена коза, която нямала ушна марка, за която имало съмнение, че е болна, каза зам.-областният управител в Кюстендил Силвия Велкова. От първите часове в огнищата на бруцелоза в Рила и съседните села работят - на практика без почивен ден, 14 ветеринарни специалисти, каза бившият кмет на Дупница д-р Първан Дангов. Той направи прогноза, че заради пламналата бруцелоза ще имат работа по Рилското корито до Нова година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони