Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Първи две рейнджърки в американската армия

Две жени – Кристен Грийст и Шей Хейвър, влизат в историята като първите рейнджърки в американската армия. Днес те ще получат нашивките си на церемония във Форт Бенинг, щата Джорджия, след успешното приключване на курса в школата за рейнджъри, пише АФП.

Кристен (26 г.) и Шей (25 г.) са единствените дами, преминали обучението, започнало през април тази година. В курса били приети общо 381 мъже и 19 жени, но го завършили само 94 мъже и Грийст и Хейвър. Още 11 души, сред които и жена, продължават да се обучават за рейнджъри.

Рейнджърската школа е една от най-тежките в армията с много физически и психически натоварвания. В продължение на 62 дни кандидатите биват подлагани на симулации на бойни задачи в трудни природни условия – гори, планини, блата, при това често без храна и сън. Само в първата фаза на физическа подготовка бъдещите рейнджъри трябва да покрият следните изисквания – 49 лицеви опори, 59 клякания, 8-километров крос за 40 минути, плувен тест за оцеляване в бойни условия, 19-километров марш с десетки килограми оборудване.

Грийст и Хейвър два пъти не могли да покрият изискванията, но им позволили да започнат отначало, и едва на третия път успели да преминат към втората фаза на обучение. А след това често се справяли по-добре в изпитанията от колегите си мъже.

Капитан Грийст е военен полицай от Кънектикът, а лейтенант Хейвър е от Тексас и е пилот на хеликоптер “Апачи”. “Сестра ми израсна с желанието да постигне много неща в живота си. Винаги е била много атлетична и умна”, казва братът на Кристен Грийст – Майкъл. Енрике Херера – първият военен инструктор на Шей Хейвър, пък си спомня, че бил впечатлен от нейната прямота. “Каза ми направо – харесвам феминизма си, харесва ми и да съм жена. Но мога да бъда много твърда”, разказва Херера.

Школата за рейнджъри прие жени на обучение за пръв път тази година, след искането от 2013 г. на президента Барак Обама жените да бъдат допуснати до всички видове въоръжени сили на САЩ до 2016 г. Окончателният план за това на Пентагона ще бъде обявен през януари догодина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете