Древният Мисионис се простира на 700 дка

Малка част от общо 700 дка площ се разкрили досега археолозите, проучващи древния град Мисионис (Косово) край Търговище. “Въпреки това от многобройните находки съдим за невероятния блясък на живота в крепостта както през римската епоха, така и през Средновековието, разказаха вчера пред журналисти ръководителите на екипа проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев от Историческия музей в Търговище.

Проучванията започва през 1962 г. покойният вече проф. Димитър Овчаров. Още тогава става ясно, че там е имало мащабно строителство, разкрита е крепостната порта с две кули, но после десетилетия теренът остава непокътнат. Преди 10 г. Конаклиев възстановява разкопките с малки суми от Община Търговище, а от 2014-а - вече със сериозен бюджет - се извършват мащабни проучвания.

Несрещан досега оловен кръст-реликварий е сред най-ценните находки от 2015-а. От едната страна е изобразен разпнатият Исус, а от другата - трима от апостолите. Според проф. Овчаров вероятно са Павел, Филип и Андрей, на когото е било поверено покръстването на Мизия и Скития. А защо е от олово? Вероятно срещу зли сили, гадае археологът. Изключително ценна е намерената статуетка на бога на войната Марс (Арес) с умишлено отрязани ръце, крака и глава. Археолозите тълкуват това като акт на отричане на древните жители на Мисионис от старите богове и приемане на християнството.

Намерени са още костени гребени и накрайници за лъкове, части от украшения и сребърна монета с образа на Георги Първи Тертер. Такава не е намирана досега в България, твърдят учените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура