Мъж поиска да обявят за мъртъв дядо му, за да наследи селска къща и ниви

Кюстендилецът Васил Николов поиска от съда да обяви дядо му за умрял заради наследствена къща и ниви в приграничното село Ивановци. Казусът буди любопитство, тъй като дядото починал преди повече от 10 години в далечна Канада, а внукът едва сега се сетил, че има да търси наследство от възрастния мъж.

Молбата до Кюстендилски окръжен съд е подадена от адвокат Анани Константинов и колежката му Милена Евтимова-Георгиева от името на внука наследник, носещ името на дядо си - Васил, съобщава Struma.bg.

Не е богат, а и всичките имоти, заради които е делото, са в землището на село Ивановци, обясниха юристите. Парадоксът обаче е, че внукът Васил настоява съдът да обяви за умрял не дядо му Васил Н. Букарски, а Славко Нинко Стаменов. Обяснението на внука е, че дядо му, който напуснал България по време на демократичните промени през 90-те години на миналия век, се преименувал в Торонто, Канада, на Славко Нинко Стаменов и починал там на 31.03.2002 г.

Не е бил богат дядото, починал е в социален дом, не става въпрос за голямо наследство, обяснява адв. Константинов интереса на внука към издаването на смъртен акт на дядото. Според него и за по-малко от наследствена къща на село и няколко ниви са се водели дела за обявяване на починал родственик в съда.

Две инстанции обаче - Районен и Окръжен съд – Кюстендил, отказали да обявят дядото за мъртъв, тъй като наследниците в България не притежавали никакви доказателства, че Васил Букарски и Славко Стаменов са едно и също лице. Също така на името на дядото Букарски няма смъртен акт в Канада, а единственият му наследник в България - Васил Николов, не притежава никакви документи, че дядо му и Славчо Стаменов са едно и също лице.

Ще жалим решенията на КОС пред ВАС, казаха адвокатите на внука наследник, които се надяват върховните административни съдии да отсъдят в тяхна полза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони