Борисов и Танов за терпентина в горивата: Влагаш 1 лев, получаваш 2,20!

Бойко Борисов и шефът на митниците Ваньо Танов обясниха пред Нова тв акцията за горивата.

"Кои ще протестират!", избухна премиерът в ефир. Борисов показа и таблица, който показва спад в продажбата на горива през лятото. "Когато хората пътуват най-много се случва това. Ето заради това е акцията", обясни премиерът.

"Първо търся вината в нас, в държавата. Всеки яде зелника, който му се даде. Подходили сме много толерантно, и в газовия бизнес също, не го пропускайте, че там има някои, които не ме обичат. Измамници, мошеници, като тези дето крадат коли и апартаменти, застават с машинката пред колонката и я манипулират", заяви Борисов.

"Фискалните апарати не подават информация към нас. Това е измама към държавата", обясни Танов. "Терпентинът е освобед от акциз. И какво се получава - влагаш един, получаваш 2,20 лева", продължи шефът на митниците.

Във връзка с проверката в Пловдив Борисов коментира: „100 мл на литър отчита пловдивската колонка, това значи, че ако заредиш 50 литра, 5 литра по-малко ти слагат, а плащаш повече на кола”.

„Винаги първо търся вината в държавата, държавните институции. Може да поканите и министър Лукарски да проговори, защото се показва, че държавата така толерантно е подходила към всички, свързани с газовия бизнес. Там също в бутилките ще покажем какво се случва по нататък”, поясни премиерът. По думите му, се оказва, че големите бензиностанции и най-новите колонки също никой не ги контролира. „Същите тези негодници с подобна инсталация застават пред кабинката, манипулира се софтуера пред колонката, продава 20 тона, а при нас ги засича например 10 тона”, посочи Бойко Борисов.

„Сега екип на прокурори, данъчни, митници, НАП анализират всичко, което сме направили като продажби. Куп мерки са ми предложили вече. Ще го направим ударно и ще ги вкараме в ред. Говорим и за ведомствените – това са над 1200-1300 бензиностанции, които нямат нито нивомери, нито се водят някъде, уж стопанска техника зарежда”, каза още премиерът Борисов.

Той отсече, че всички цистерни в земята трябва да са с нивомери.

"Големите вериги знаково мълчат, защото знаят какво ние знаем", коментира Бойко Борисов.

Една голяма част от уредите за измерване на гориво са манипулирани и фискалните устройства не предават информация към НАП, каза Ваньо Танов. Тези разлики между изведените и продадените количества горива показват, че са изведени от данъчните складове и продадените бензиностанции. Точно това показва продаденото на бензиностанциите. Изведени са по-големи количества, по-малко са продадени. Това говори, че са манипулирани уредите и както се оказва при проверките"", заяви Танов.

Той посочи, че по този начин не се регистрират търговски сделки и не се начислява ДДС.

Искам да кажа на хората, че действително ще има бомба за тези, които взимат оцветени горива, търгуват ги, държавата плаща за тях и след това тези горива ги намираме къде ли не. каза още Бойко Борисов. ”След това се оказва, че дори и горивата във ведомствата са по-скъпи от тези на бензиностанцията. Между ведомството и производителя стои посредника. Е, защо са тогава оцветени? На кого вършат работа?”, попита премиерът.

„Има един анонс, че готвим бомба с горивото за отопление. За каква бомба? Става въпрос за тези, които бягат пред вятъра за оцветеното гориво, защото знаят, че това го подготвяме, ако продължим да управляваме. Много врагове вече си създадохме. Това оцветено гориво какво е всъщност? То е една официална дадена от държавата толерантност за едни хора да се явяват посредници”, подчерта Борисов.

„Не може ли държавата да се договори с производителя на много под цените на бензиностанциите да получава гориво. Защо ни е този посредник? Как посредникът за детската градина щше се договори за по-евтино гориво? На базата на какво? Най-вероятно ще е контрабандно, а държавата така или иначе го плаща”, посочи още премиерът Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини