Башар Асад е върнал на Франция връчения му Орден на Почетния легион

Русенската екоинспекция установи тревожно замърсяване на Дунав

Няма да бъдат издавани присъди по делото за смъртта на Принс

Взрив в една от най-големите петролни рафинерии в САЩ

Пълен автобус горя по пътя за Гюешево, няма пострадали хора

Началниците на генералните щабове на Русия и НАТО се срещнаха в Баку

Ранената полицайка – фен на “Левски”

Без виновен за първото футболно убийство

На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

ВиК-авария нацепи блок в Русе

Пропаднала улица от аварирал водопровод нацепи бл. “Баба Тонка” в Русе, алармираха обитатели. Докато от фирма “ВиК” отстраняват повредения спирателен кран цяла нощ, мазите във входовете се наводняват и сградата се напуква. Между две секции се отваря цепнатина, започват да падат мазилка и тухли.

“Стените пукаха цяла нощ, някои врати на стаите в апартаментите и гаражите отляво на блока провиснаха и не се затварят”, обясни собственикът на жилище във вх. “В” Димитър Димитров. В жалби до кмета на крайдунавския град Пламен Стоилов потърпевши обитатели настояват да се изпрати комисия, която да констатира “недопустимите деформации в конструкцията на сградата”.

“При аварии, застращаващи строежите с увреждане или разрушаване, собствениците трябва да предприемат незабавни действия, за да предотвратят или отстранят причинените увреждания”, обясняват от общината след огледа. Такива са изискванията на Закона за устройство на територията, а общината няма правомощия да обследва сградата. Потърпевшите могат да търсят правата си за нанесените вреди чрез съда.
От кметската управа напомнят, че блокът е включен в Националната програма за енергийна ефективност. Предстои да се обяви обществена поръчка за техническо обследване, което ще установи дали има дефекти и повреди в конструкцията. Сградата може да се укрепи с основен ремонт по програмата за саниране.

Пострадалите собственици се съмняват, че улицата им пропада и заради строителството на т.нар. пробив Кауфланд. Той се финансира с 5 821 844 лв. без ДДС като част от проекта за интегриран градски транспорт на Русе по ОП “Регионално развитие”. Новата улица ще свърже кв. “Родина” с централната част и ще облекчи трафика в района. Обществената поръчка, която спечели консорциум “Еротрансинженеринг”, е със срок от 22 месеца. Строителството трябва да приключи до края на ноември т.г.

Преди 2 г. кметската управа спаси на косъм проекта, защото 25 собственици на жилища в кв. “Родина” обжалваха подробния устройствен план за изменение на улична регулация от бул. “Липник” до ул. “Чипровци” в Административния съд в Русе. Три фирми предоставиха безвъзмездно на общината 3,7 дка терен по трасето, а впоследствие Темида отхвърли жалбата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.