Очаква се повишение на речните нива в Западна и Централна България

Очаква се повишение на речните нива в Западна и Централна България. За днес от Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ – БАН) е обявен жълт код за дъжд в 22 области на страната. За областите Видин, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград е обявен жълт код за гръмотевична дейност. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Валежите през следващото денонощие ще са краткотрайни, на места интензивни, с гръмотевични бури. В отделни райони количеството на валежа ще надхвърли 35л/кв.м. Поради динамиката на атмосферните процеси, картата с предупреждения за опасни явления ще бъде обновявана съобразно актуалната обстановка. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес в Западна и Централна България около и след обяд ще има валежи, на места интензивни, с очаквани количества 15-20 л/кв.м, локално до 40-50 л/кв.м.
В петък валежите ще продължат, по - значителни ще са в Източна България и планинските райони. Очакваните количества в Западна България ще са между 3-10 л/кв.м, в Източна България около 10- 20л/кв.м, локално около 50 л/кв.м. В събота, все още на места ще има превалявания, но по-слаби. Очакваните количества през съботния ден ще са между 3-10 л/кв.м.

Карта на валежите - За областите оцветени в жълто има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. За регионите в зелено опасни метеорологични явления не се очакват.

Съвети при опасни метеорологични явления - Връзката посочва възможните поражения при дъжд, сняг, вятър и др. с разлчина степен на опасност (висока, средна и ниска). За да видите съветите, кликнете върху съответното метеорологично явление.

През изминалото денонощие (от 8ч. на 18.08. до 8ч. на 19.08.) речните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижили или са останали без промяна, в отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения.
Водните количества на наблюдаваните реките, в по-голямата част от страната, са около праговете за ниски води. Водните количества на реките във водосбора на р. Огоста, долното течение на р. Вит, горното течение на р. Янтра, във водосбора на р. Русенски Лом (Дунавски басейн), долното течение на р. Провадийска, долното течение на р. Камчия и р. Ропотамо (Черноморски басейн), средното и долното течение на р. Марица, долното течение на р. Тунджа (Източнобеломорски басейн), р. Пиринска Бистрица (Западнобеломорски басейн) са около праговете за средни води. Водните количества в горното течение на р. Марица при Радуил и долното течение на р. Сазлийка (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматичните и конвенционални станции на НИМХ са :
Дунавски басейн: По значителни повишения на водните нива са регистрирани на р. Искър, при Оряховица, с 22 см. Водните нива на останалите наблюдавани реки са се изменяли от -5 см до +18 см;
Черноморски басейн: водните нива са се изменяли от -10 см до +2 см;
Източнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от -14 см до +16 см;
Западнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от -2 см до +1 см;
Обработена хидрологична информация и моделирани водни количества от НИМХ – БАН, основани на метеорологичната прогноза:
Дунавски басейн – днес се очакват повишения на водните нива на реките във водосбора на р. Огоста, долното течение на р. Искър и долното течение на р. Вит. Моделираните водни количества за р. Искър на 20, 21 и 22 август ще са около и над средната многогодишна стойност. На 20 и 21 август се очакват по-значителни повишения на водните нива на реките във водосборите над яз.Панчарево, на р. Искрецка, р. Гостиля и в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделираните водни количества за р. Янтра прогнозират за 20, 21 и 22 август водни нива около и над средната многогодишна стойност, под прага на внимание. За р. Русенски Лом прогнозираното за днес водно количество в долното течение на реката ще бъде около средно многогодишната стойност, а на 21, 22 и 23 август ще бъде над нея и ще остане под прага за внимание. Утре и другиден ще има значителни повишения на нивата в целия водосбор на р. Русенски Лом.

Черноморски басейн – днес и утре са възможни краткотрайни повишения на нивата на Добруджанските реки, горното течение на реките Провадийска, Камчия, Вая и Ропотамо. Водните нива на останалите реки ще останат без съществена промяна.

Източнобеломорски басейн – днес водните нива ще останат без съществена промяна.
На 21 и 22 август се очакват повишения на водните нива във водосбора на р. Марица - в горното течение на основната река, горното течение на р. Стара (Пещерска), р. Луда Яна, горното течение на р.Чепеларска, горното течение на р. Въча, р. Черкезица, р. Чинардере, р. Банска река. Повишения на водните нива на 20 и 21 август се очакват и за горното течение на р. Тунджа. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира нива под праговете за предупреждение.
Повишения на водните нива на 20 и 21 август се очаква във водосбора на р. Арда - горното течение на р. Черна, р. Бяла, р. Малка Арда, р. Давидковска, р. Чамдере.

Системата за ранно предупреждение на НИМХ-БАН прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества на р. Черна в района на гр. Смолян ще бъдат над жълтия праг за внимание на 21 август вечерта. При останалите прогнозирани речни участъци в басейна на река Арда водните количества ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн - незначителни изменения на водните нива за днес. На 21 и 22 август се очакват повишения на водните нива в долното течение на р. Струма и в целия водосбор на р. Места.

Очакваните валежи няма да доведат до значителни повишения на водните нива, поради ниската почвена влага на повърхностния почвен слой, високите температури и голямото изпарение.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини