Дунава падна до 18 см край Русе

Нивото на Дунава край Русе закова на 18 см. До 2 дни водните стоежи ще се покачат леко до 20 /+2/ см спрямо условната кота 0, съобщиха от АППД. При Оряхово са измерени 22 /+4/ см. Прогнозите са ситуацията постепенно да се нормализира след започналите валежи в Горен Дунав.

Пет критични участъка в района на остров Белене затрудняват корабоплаването. Всички корабособственици са предупредени за опасните плитчини и стеснения фарватер /плавателен път/. Те трябва да се изчакват и претоварват секциите, като провлачват по 1-2 секции в конвоите. Праговете не застрашават пасажерските кораби, които газят до 1,70 м.

При ниски води в общия българо-румънски участък по Дунава се появяват общо 33 проблемни места от устието на река Тимок до Силистра, включително около островите Милка, Вардим, Батин, Косуй, Попина и Тутракан.

Реката не може да пресъхне, защото първо би трябвало да пресъхнат притоците й, обясниха хидролози. Нивото има определена кота спрямо Черно море. За Русе тя е 11,99 м. И когато се каже, че нивото е 32 см, те са над тази нула. Общата кота на водната повърхност в българския участък е 12,59 м.

До края на новия програмен период /2014-2020 г./ България и Румъния ще подновят съвместен проект, с който трябва да се подобри навигацията по Дунава. Той включва най-тежките участъци, включително и в Долен Дунав до Браила. Двете страни са задължени да поддържат корабоплаването по чл. 4 от Белградската конвенция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони