Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Драстичен спад на туристите във варненските музеи

Посещенията на историческите забележителности във Варна са намалели драстично в сравнение с миналата година. Такива са наблюденията на директора на Регионалния исторически музей (РИМ) в морската столица проф. Валентин Плетньов.

Най-големият спад е от организираните групи, като до средата на август те са почти наполовина по-малко, отколкото са били през миналото лято. Като цяло посетителите са намалели с 1/3. Юни и юли са били изключително слаби, но от началото на този месец се вижда малко подобрение, обясни проф. Плетньов.

Повечето посетители са индивидуални, предимно млади хора и студенти. Сред тях преобладават чужденците. Тази тенденция на спад се наблюдава равномерно и в други културни забележителности в района като Аладжа манастир и Римските терми.

Намаляването на туристопотока в музеите беше очаквано, защото от началото на годината се знаеше, че това лято Варна ще бъде посетена от два пъти по-малко пасажери от круизни кораби, а те по принцип са най-голямата целева група за исторически и културен туризъм. Към това обстоятелство се добави и драстичното намаление на руски и украински туристи и ол инклузив туризма в курортите край Варна.

За радост на почиващите през това лято нямаше нито един дъждовен ден до 19 август, а се знае, че посещенията в музеите се засилват именно при лошо време, което не става за плаж. Тази година ги няма и туристите от дунавските круизи, които традиционно включват Варна и нейните културно-исторически забележителности в посещенията си. Няма следа и от групите от руския Санитарно-оздравителен комплекс в Камчия, които м.г. регистрираха доста посещения.

Шефът на РИМ допълни, че е разговарял с колегите си в страната и ситуацията била същата навсякъде.

“Парадоксалното е, че досега туроператорите се оплакваха, че няма условия и достъпност до историческите обекти. Сега общината направи паркинги, инфраструктурата около Морска гара е облагородена, сложиха се указателни табели за всички забележителности, а няма туристи”, отбеляза проф. Плетньов. Той обаче отчете като положителен факт, че това лято над 5000 деца са посетили Учебния музей към РИМ. В него организирани групи ученици се запознават с археологията чрез занимателни игри и музейно-образователни програми.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.