Страшна буря уби четирима в Пловдивско и Казанлъшко (обзор)

30-минутен порой превърна Пловдив във Венеция

Николай Спасов

Страховитата буря, която удари Пловдив и близките села в четвъртък след 16 часа, уби двама мъже, рани тежко още един и за 30-ина минути превърна града под тепетата във Венеция и плавателен канал.

33-годишен монтьор в пловдивски автосервиз загина нелепо от токов удар при опит да изключи касовия апарат и електрозахранването в наводнения обект. Трагедията се разигра в кв. "Кършиака". Няколко души правили изкуствено дишане на пострадалия, който на два пъти за кратко идвал в съзнание, преди да умре. Колеги и съседи напразно звънили на тел. 112 и 150, но оттам никой не вдигал.

63-годишният Илия Лазаров пък изгоря в къщата си село Костиево, след като домът му бил поразен от мълния и се запалил. Съпругата на строителния работник извадила невероятен късмет, че мъжът й я пратил до магазина да му купи хляб, но след трагедията остава на улицата, тъй като Илия е мъртъв, а къщата - изгоряла.

Скъсани жици на неизползваемата, но все още недемонтирана тролейбусна мрежа и инфраструктура в Пловдив пък раниха тежко младеж на булевард в квартал "Кършиака".

Подлезът пред Централна жп гара и всички останали подземни съоръжения в Пловдив приличаха в четвъртък вечерта на плувни басейни, а наскоро ремонтирани главни булеварди и вътрешно-квартални улици се бяха превърнали в плавателни канали. Стотици автомобили закъсаха във водния капан в тунела под Централна поща, край надлези и подлези.

Пороят в Казанлъшко взе две жертви

ИВАН СЛАВОВ

Пороят в четвъртък вечер взе две жертви в в района на Казанлък. 66-годишен мъж се удави в канал с придошла вода, а 51-годишна гъркиня загина при катастрофа на мокрия път между Стара Загора и Казанлък.

Удавникът е открит в петък сутрин в Казанлък, съобщиха от полицията. Трупът на 66-годишния Николай Трошанов е намерен в Черната вада, източно от КАТ-Казанлък. На него се натъкнали граждани, дошли да огледат за пораженията по зеленчуковите си градини в района. Те забелязали бездиханния мъж оплетен в храстите на канала. Според полицаи тялото на мъжа вероятно е влачено от придошлите води на канала десетки метри от мястото където е паднал.

В четвъртък вечер нивото на водата в Черната вада се е покачило до над метър и половина. Не е ясно как Трошанов е паднал в канала.

В Казанлък се разрази буря, при която падна повече от 32 литра дъжд на кв. м.

Заради мокрия асфалт и шофиране с несъобразена скорост на пътя от Стара Загора за Къзанлък загина и 51-годишна жена от Гърция. Около 20,30 часа в четвъртък в района на село Ягода шофьорът на "Фолксваген", също гръцки гражданин загубил управление над колата, тя се завъртяла на мокрия от дъжда асфалт и се забила в мантинелите. При удара пътуващата без колан до него жена буквално излетяла от прозореца и паднала на пътното платно. Пристигналите медицински екипи само констатирали смъртта й.

Шофьорът е настанен в старозагорската болница без опасност за живота.

Още за стихията, ударила страната, четете в събота във в. "Труд"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини