Сезираха Европейския съд в Страсбург заради съборените в "Максуда" къщи

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал „Максуда”. Това съобщи за Фокус адвокат Даниела Михайлова от организацията „Равни възможности”.

Адвокат Михайлова уточни, че това е станало в следствие на колективна жалба на девет семейства от квартала, чиито постройки са съборени. Тя не можа да обясни дали това е станало директно от представители на семействата или чрез посредник, но призна, че познава от 2010 година част от жалбоподателите, голяма част от които са неграмотни и нямат никаква възможност само да задвижат юридическата процедура без посредник. От организацията „Равни възможности” са адресирали писмо до Европейския съд по правата на човека с искане за налагане на привременни мерки по отношение на България заради бутането на незаконните постройки в „Максуда”.

Това е направено на 19 август, обяви адвокат Михайлова. Според нея администрацията във Варна и в район „Младост” не е дала информация по отношение на датата, на която смята да извърши събарянето на къщите в „Максуда”, включително и на засегнатите хора. Михайлова допълни, че съдът в Страсбург е изпратил два въпроса до българското правителство, на който трябва да се отговори днес до 16.00 часа. Ако съдът не бъде удовлетворен от отговора, може да забрани последващо събаряне на незаконни сгради, с което България задължително трябва да се съобрази.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини