Цензурирана, „Лайбах”проби Желязната завеса в КНДР

Авангардните “Лайбах” - маршируващите зверове, които помним от двата им концерта в София (2004 и 2007 г.), бащите на “Рамщайн” и KMFDM - се оказаха първата западна група с концерт в Северна Корея. Словенците направиха 45-минутен гиг в сряда в столицата Пхенян пред 1500 севернокорейци и 150 чуждестранни дипломати, служители в НПО и др. За снощи беше насрочено и второ шоу. Поканата е по повод тържествата за 70-ата годишнина от основаването на Корейската народнодемократична република (КНДР). Засега няма обяснение как севернокорейският лидер Ким Чен Ун е взел ексцентричното решение да запознае сънародниците си именно с тези първи представители на упадъчния външен свят.

“Лайбах” е групата, която при първия си концерт в клуб в Любляна (1982 г.) използва за сценичен пушек не сух лед, а истинска военна димка - което се оказва крайно неприятно както за публиката, така и за самата банда. Те са обвинявани, че често прибягват до нацистка и комунистическа символика, а за представянето на страната си на “Евровизия” през 2010 г. избраха заглавието “Европа се разпада”.

“Отне ми цяла година да уговоря концерта”, обяснява организаторът на един от най-големите културни пробиви в напълно изолираната Северна Корея”, норвежецът Мортен Траавик. “Лайбах” обещали, че ще представят цензурирана версия на себе си пред публиката на най-изолираната съвременна диктатура.

Светът стана свидетел на кратък видеоматериал, в който корейци с каменни лица седят кротко на червени плюшени седалки и търпеливо слушат първия концерт на западна група в живота си.

“Лайбах” изпълняват корейската народна песен “Ариранг”, три парчета от мюзикъла “Звукът на музиката” (Sound of Music) - Edelweiss, Do-Re-Mi and The Hills Are Alive. Мюзикълът от 1965 г. е един от малкото западни филми, които са позволени в КНДР. “През живота си съм гледал поне 100 пъти този мюзикъл - казва през март севернокореец пред сп. “Венити феър”. - Той беше единственото ни учебно помагало по английски.”

“Това беше малка стъпка за “Лайбах”, но голяма стъпка за човечеството”, коментира говорителят на групата Иван Новак. “Разбира се, тази музика е чужда на нашия вкус - споделя впечатленият гражданин на Пхенян Хуан Йон Ран пред Дойче веле. - Но “Ариранг” ни хареса.”

“Изпълнителите представиха добре уменията на групата чрез специфично пеене, богати гласове и характерни интерпретации”, съобщи KCNA, официалната информационна агенция на Северна Корея. От мини турнето ще бъде направен кратък документален филм, който ще бъде публикуван на сайта на “Лайбах”.

Словенците се събират и основават група в годината, когато умира югославският диктатор Йосип Броз Тито - 1980-а. А “Лайбах” идва от старото немско име на столицата Любляна. Два пъти са забранявани от югославските власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица