Шофьора убиец от Лесидрен остава в ареста, съдът глоби адвоката му с 200 лева

Филип Михайлов, който преди десет дни прегази момиче и момче край Лесидрен , остава в ареста. Това реши Апелативният съд във Велико Търново.

Съдът се обоснова, че разследването е в начален етап и има Михайлов опасност да се укрие или да попречи на обективното изясняване на фактите.

"Макар и деянието да е по непредпазливост, то е с висока степен на обществена опасност,", мотивира се съдебният състав с председател Лидия Чобанова.

Малко по-рано Апелативният съд постанови глоба от 200 лева на адвокат Владимир Маринов, който защитава Филип Михайлов.

Санкцията бе наложена заради това, че юристът от адвокатската колегия на Ловеч в петък сутринта не се яви на заседанието по гледане на мярката за неотклонение на Михайлов.

Преди 3 дни Владимир Маринов внесъл жалба от името на клиента си за промяна на ареста в по-лека мярка.

Адвокатът обаче не дойде на заседанието. Съдът сметна, че той не се е явил без уважителни причини и без да уведоми предварително Темида. Това наложи екстрено да бъде назначен служебен защитник на Филип Михайлов.

Така в 14 ч магистратите заседаваха повторно, като защитник на обвиняемия в съда застана адвокат Диан Попов. Той пледира да бъде наложена мярка за неотклонение подписка или в краен случай - домашен арест. "Михайлов твърди, че не разполага със средства за парична гаранция. Вината му не е доказана напълно. Термин "гонка" в наказателното право няма. Не е изяснено с каква скорост е шофирал. Не е налице нито една предпоставка за вземане на най-тежката мярка", каза пред съда адвокат Попов.

Той твърди, че Филип Михайлов няма опасност да се укрие или да извърши ново престъпление, тъй като е с чисто съдебно минало и по време на разследването е давал обяснения, не е напуснал местопроизшествието и е съдействал на органите на реда.

Представитнелят на апелативната прокуратура във Велико Търново Стоян Вараджаков контрира, че по случая са назначени съдебно-технически експертизи, които ще изяснят подробностите около тези обстоятелства при пътната трагедия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини