Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 юли 2018

Вътрешният министър: Чумата е страшна, притесних от това, което чух

Нарушено качеството на водата в десетки басейни в София

Путин: Сорос се меси навсякъде, но нима това е позиция на американската държава?

Евроексперти оценяват психиатрията ни Предстоят обиколки из болници и запознаване с проблемите в сектора

Най-добрият губещ за всички времена

Искат мерки срещу сивата икономика

Инфлацията достигна над 5-годишен рекорд

Кметът на Царево глобен заради затворения плаж в Лозенец

Бургаската екоинспекция /РИОСВ/ глобява кмета на Царево Георги Лапчев заради затворения плаж в курорта Лозенец. Плажът е забранен за достъп заради открита в морето бактерия- „ешерихия коли“, която се е появила в морската вода най-вероятно заради излети отпадни фекални води.

Старата и с малък капацитет пречиствателна станция е основният проблем довел до инцидента, смятат в Лозенец.

„Замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система през аварийния изпускател на входната шахта на Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в с. Лозенец. Това установи проверката на РИОСВ-Бургас. Допуснатото заустване е нарушение на издаденото за обекта разрешително. На кмета на община Царево РИОСВ-Бургас ще бъде съставен акт по Закона за водите. Санкцията е от 2 000 до 10 000 лева“, се казва в официално съобщение на екоинспекцията.

Тази проверка екоинспекцията е направила още преди месец. Тогава обаче пробите от морската вода не са дали отклонения. Замърсяването станало факт при последните взети проби отпреди седмица.

„Никой от сегашното управление на общината няма да се скрие зад проблема. А той е на 30 години“, каза кметът Лапчев. Според него макар и малка, 30-годишната пречиствателна станция има капацитет да поеме обема на туристи, оповестен от хотелиерите и на местните хора в момента. Очевидно обаче летовниците са много повече.

Община Царево е собственик на пречиствателната станция от 2012 година. „Сварихме съоръжението неподдържано и неработещо. Правили се много ремонти. Така че от две години насам станцията все пак започна да пречиства водата. Но общинският съвет вече взе решение да бъде разширена и в проектирането на това разширение ще се вложат 200 000 лева, които ще заделим. Вече се работи по проекта“, добави градоначалникът на Царево.

Вчера заради лошото време, пък и заради затворения плаж, доста гости са си тръгнали от курорта, информира кметицата на Лозенец Мария Василева. Мнозина от местните хора пък коментираха затварянето на плажа като черен пиар. Други подмятаха, че догодина предстояло плажът на курорта да бъде даден на концесия, та черният пиар може би целял да му се подбие цената.

„Взехме нови проби, ще ги обработваме в събота и неделя, така че резултатите очакваме да са готови в понеделник“, обяви д- р Георги Паздеров, началник на РЦЗ в Бургас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.