Мъжът, който вилня в спешното отделение в Перник, отиде да се извини Предложил да плати щетите

Община Велико Търново прехвърля 10 язовира на държавата Водоемът в Леденик "плаче" за спешен ремонт

Статуята от Хераклея Синтика може да е на организатор на гладиаторски игри Открит близо до римската скулптура надпис от I-II век насочва към агонотета Тиберий Клавдий Бакхий

Турция и Катар подписаха споразумения за обмяна на валута

Ципрас обявява края на гръцката криза от остров Итака Подготвяните тържества се отлагат заради библейските пожари в Мати

Плувният басейн в Спортен комплекс „Пирин“ – Благоевград отново отворен за посетители

Консолидацията в банковия сектор продължава Какво ще се случи след придобиването на СЖ Експресбанк от ДСК

Най-дългият камион в Европа – над 30 метра Влекач тегли две ремаркета

Соломон Паси: Евросъюзът има абсолютно сбъркана позиция по отношение на миграцията

Директорът на анестезиологията в Сливен: Починалата родилка не е имала външни наранявания при постъпване в реанимацията

Очакват ни валежи в Западна България днес

Как мутра учи философия?

Детският радиохор на БНР излиза на протест

Пожарникари спасиха двама мъже и шест деца, бедстващи в река Арда край Маджарово

Стрелба по сградата на американското посолство в Анкара Няма пострадали хора

Страсбург впрегна властите да отговарят за събарянето на „Максуда“

Около три часа след акцията по събаряне на 58 незаконни сгради в ромския квартал „Максуда“ във Варна в четвъртък, община Варна е получила запитване от Министерството на правосъдието, какви мерки е взела за защита на правата на 9 от живущите в нарочените за събаряне постройки. Същото питане е отправено до район „Младост“, РДНСК, областния управител и дирекция „Социално подпомагане“. Запитването на правосъдното ведомство е реакция на поискана информация от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), във връзка с жалба на въпросните лица, която те са подали до Страсбург в сряда. Припомняме, че в четвъртък до около 15 ч бяха разрушени 46 от незаконните постройки, след което акцията беше прекратена защото натрупалите се строителни отпадъци, затрудниха достъпа до останалите 12 сгради.

Въпросите на ЕСПЧ са два – какви конкретни мерки са предприети за настаняване на децата, при гаранции да не бъдат разделени от родителите си, както какво е предвидено за настаняване на възрастните. Институциите изпратиха отговорите си в ранния следобед в МП, което ги изпрати до ЕСПЧ. Въпреки, че не са длъжни да отговарят за всичко, което са направили, а само по отношение на конкретните жалбоподатели, властите са изпратили изчерпателна информация по случая.

Шефката на дирекция „Социално подпомагане“ Варна Адриана Григорова бе категорична, че в сряда е предложена закрила на всички, които са били на адресите. „В деня преди събарянето, няколко екипа от 16 социални работници, медиатори и служители на общината минаха по всички къщи. Открили са 87 семейства със 120 деца, другите или не са били в имотите, или са били с друг временен адрес. На всички са им предложени варианти, които те са декларирали, че отказват. По време на акцията също наши екипи бяха на място и обясняваха възможностите, като бяха подписани още 5 протокола за отказ“, обясни Григорова. Част от останалите без дом роми очевидно са размислили, защото 19 възрастни и 21 деца в четвъртък и петък са се настанили в общинския приют, където ще могат да останат в следващите 6 месеца. От общината заявиха, че ще продължат да предлагат настаняване, но не могат да заставят насила пълнолетните.

В петък следобед в „Максуда“ можеха да бъдат забелязани няколко набързо сковани постройки с фазер, които явно бяха направени от материали от събарянето. В тях имаше семейства с деца, които бяха запалили огньове за да се топлят в хладния и дъждовен ден. Те заявяват, че няма къде да отидат и че общината трябва да им осигури постоянни жилища.

Варненският кмет Иван Портних обяви, че събарянето на останалите сгради ще продължи следващата седмица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.