Русия не засилва военното си присъствие в Азовско море, заяви Мария Захарова

БЕХ получи решението на ЕК за глобата от 77 млн. евро Вероятно дружествата ще го обжалват, като ще оспорят твърденията и размера на глобата

Соцвеличия питат: Срещу коя система се борим сега? Стотина важни мъже от преди 1989-а вдигнаха наздравици

Одобриха почивни дни на всички религиозни общности

Правителството отпусна близо 490 000 лева за мост в Елена

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия

Правителството отпусна над 10 млн. лева на общини в Пиринско

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за смъртта на бебето, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ценко Чоков

ЕС забрани сламките и пластмасовите чаши Новите правила ще влязат в сила след 2 години

7 млн. лева даде правителството на област Монтана

Кметът на Павликени чете коледна приказка на децата от забавачка

Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца

ЕК потвъди за хакерска атака срещу институции на евросъюза

Половин милиард евро за метро до „Левски“ и „Слатина“

Страсбург впрегна властите да отговарят за събарянето на „Максуда“

Около три часа след акцията по събаряне на 58 незаконни сгради в ромския квартал „Максуда“ във Варна в четвъртък, община Варна е получила запитване от Министерството на правосъдието, какви мерки е взела за защита на правата на 9 от живущите в нарочените за събаряне постройки. Същото питане е отправено до район „Младост“, РДНСК, областния управител и дирекция „Социално подпомагане“. Запитването на правосъдното ведомство е реакция на поискана информация от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), във връзка с жалба на въпросните лица, която те са подали до Страсбург в сряда. Припомняме, че в четвъртък до около 15 ч бяха разрушени 46 от незаконните постройки, след което акцията беше прекратена защото натрупалите се строителни отпадъци, затрудниха достъпа до останалите 12 сгради.

Въпросите на ЕСПЧ са два – какви конкретни мерки са предприети за настаняване на децата, при гаранции да не бъдат разделени от родителите си, както какво е предвидено за настаняване на възрастните. Институциите изпратиха отговорите си в ранния следобед в МП, което ги изпрати до ЕСПЧ. Въпреки, че не са длъжни да отговарят за всичко, което са направили, а само по отношение на конкретните жалбоподатели, властите са изпратили изчерпателна информация по случая.

Шефката на дирекция „Социално подпомагане“ Варна Адриана Григорова бе категорична, че в сряда е предложена закрила на всички, които са били на адресите. „В деня преди събарянето, няколко екипа от 16 социални работници, медиатори и служители на общината минаха по всички къщи. Открили са 87 семейства със 120 деца, другите или не са били в имотите, или са били с друг временен адрес. На всички са им предложени варианти, които те са декларирали, че отказват. По време на акцията също наши екипи бяха на място и обясняваха възможностите, като бяха подписани още 5 протокола за отказ“, обясни Григорова. Част от останалите без дом роми очевидно са размислили, защото 19 възрастни и 21 деца в четвъртък и петък са се настанили в общинския приют, където ще могат да останат в следващите 6 месеца. От общината заявиха, че ще продължат да предлагат настаняване, но не могат да заставят насила пълнолетните.

В петък следобед в „Максуда“ можеха да бъдат забелязани няколко набързо сковани постройки с фазер, които явно бяха направени от материали от събарянето. В тях имаше семейства с деца, които бяха запалили огньове за да се топлят в хладния и дъждовен ден. Те заявяват, че няма къде да отидат и че общината трябва да им осигури постоянни жилища.

Варненският кмет Иван Портних обяви, че събарянето на останалите сгради ще продължи следващата седмица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.