Страсбург впрегна властите да отговарят за събарянето на "Максуда"

Около три часа след акцията по събаряне на 58 незаконни сгради в ромския квартал "Максуда" във Варна в четвъртък, община Варна е получила запитване от Министерството на правосъдието, какви мерки е взела за защита на правата на 9 от живущите в нарочените за събаряне постройки. Същото питане е отправено до район "Младост", РДНСК, областния управител и дирекция "Социално подпомагане". Запитването на правосъдното ведомство е реакция на поискана информация от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), във връзка с жалба на въпросните лица, която те са подали до Страсбург в сряда. Припомняме, че в четвъртък до около 15 ч бяха разрушени 46 от незаконните постройки, след което акцията беше прекратена защото натрупалите се строителни отпадъци, затрудниха достъпа до останалите 12 сгради.

Въпросите на ЕСПЧ са два - какви конкретни мерки са предприети за настаняване на децата, при гаранции да не бъдат разделени от родителите си, както какво е предвидено за настаняване на възрастните. Институциите изпратиха отговорите си в ранния следобед в МП, което ги изпрати до ЕСПЧ. Въпреки, че не са длъжни да отговарят за всичко, което са направили, а само по отношение на конкретните жалбоподатели, властите са изпратили изчерпателна информация по случая.

Шефката на дирекция "Социално подпомагане" Варна Адриана Григорова бе категорична, че в сряда е предложена закрила на всички, които са били на адресите. "В деня преди събарянето, няколко екипа от 16 социални работници, медиатори и служители на общината минаха по всички къщи. Открили са 87 семейства със 120 деца, другите или не са били в имотите, или са били с друг временен адрес. На всички са им предложени варианти, които те са декларирали, че отказват. По време на акцията също наши екипи бяха на място и обясняваха възможностите, като бяха подписани още 5 протокола за отказ", обясни Григорова. Част от останалите без дом роми очевидно са размислили, защото 19 възрастни и 21 деца в четвъртък и петък са се настанили в общинския приют, където ще могат да останат в следващите 6 месеца. От общината заявиха, че ще продължат да предлагат настаняване, но не могат да заставят насила пълнолетните.

В петък следобед в "Максуда" можеха да бъдат забелязани няколко набързо сковани постройки с фазер, които явно бяха направени от материали от събарянето. В тях имаше семейства с деца, които бяха запалили огньове за да се топлят в хладния и дъждовен ден. Те заявяват, че няма къде да отидат и че общината трябва да им осигури постоянни жилища.

Варненският кмет Иван Портних обяви, че събарянето на останалите сгради ще продължи следващата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини