На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Риана, Васил Найденов и Джон Ленън на една сцена Грандиозен финал на „Като две капки вода” в понеделник

Страсбург впрегна властите да отговарят за събарянето на “Максуда”

Около три часа след акцията по събаряне на 58 незаконни сгради в ромския квартал “Максуда” във Варна в четвъртък, община Варна е получила запитване от Министерството на правосъдието, какви мерки е взела за защита на правата на 9 от живущите в нарочените за събаряне постройки. Същото питане е отправено до район “Младост”, РДНСК, областния управител и дирекция “Социално подпомагане”. Запитването на правосъдното ведомство е реакция на поискана информация от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), във връзка с жалба на въпросните лица, която те са подали до Страсбург в сряда. Припомняме, че в четвъртък до около 15 ч бяха разрушени 46 от незаконните постройки, след което акцията беше прекратена защото натрупалите се строителни отпадъци, затрудниха достъпа до останалите 12 сгради.

Въпросите на ЕСПЧ са два – какви конкретни мерки са предприети за настаняване на децата, при гаранции да не бъдат разделени от родителите си, както какво е предвидено за настаняване на възрастните. Институциите изпратиха отговорите си в ранния следобед в МП, което ги изпрати до ЕСПЧ. Въпреки, че не са длъжни да отговарят за всичко, което са направили, а само по отношение на конкретните жалбоподатели, властите са изпратили изчерпателна информация по случая.

Шефката на дирекция “Социално подпомагане” Варна Адриана Григорова бе категорична, че в сряда е предложена закрила на всички, които са били на адресите. “В деня преди събарянето, няколко екипа от 16 социални работници, медиатори и служители на общината минаха по всички къщи. Открили са 87 семейства със 120 деца, другите или не са били в имотите, или са били с друг временен адрес. На всички са им предложени варианти, които те са декларирали, че отказват. По време на акцията също наши екипи бяха на място и обясняваха възможностите, като бяха подписани още 5 протокола за отказ”, обясни Григорова. Част от останалите без дом роми очевидно са размислили, защото 19 възрастни и 21 деца в четвъртък и петък са се настанили в общинския приют, където ще могат да останат в следващите 6 месеца. От общината заявиха, че ще продължат да предлагат настаняване, но не могат да заставят насила пълнолетните.

В петък следобед в “Максуда” можеха да бъдат забелязани няколко набързо сковани постройки с фазер, които явно бяха направени от материали от събарянето. В тях имаше семейства с деца, които бяха запалили огньове за да се топлят в хладния и дъждовен ден. Те заявяват, че няма къде да отидат и че общината трябва да им осигури постоянни жилища.

Варненският кмет Иван Портних обяви, че събарянето на останалите сгради ще продължи следващата седмица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.