Петролът бързо поевтинява заради новините за ускорено забавяне на китайската промишленост

Новини за ускорено забавяне на китайската промишленост предизвика по световните борси вълна от срив на акциите и още по-голямо поевтиняване на петрола, съобщава "Дневник".

Данните, че китайските предприятия намаляват работа с най-бързото темпо от 2009г. насам, бяха разчетени като сигнал за проблеми на втората по големина икономика, които се отразяват и на световната икономика.

Очакванията за задаващо се намалено потребление допринесоха за продължи най-продължителното поевтиняване на петрола от 1986г. насам.

Друг фактор, влияещ на падащата цена на нефта, е, че всички производители - от Саудитска Арабия и САЩ до Русия и Ирак продължават да заливат пазара със суровина в опит да не изгубят пазарен дял.

Към това се допълва началото на сезона на есенната профилактика на рафинериите, което означава, че заради спиране на инсталации за преработка само в САЩ на пазара може да останат допълнителни до 1.6 млн. барела петрол дневно.

В края на търговията в САЩ в четвъртък американският лек петрол слезе до $40.21 за барел след 8 поредни седмици на поевтиняване. В петък сутринта сортът "Брент" за малко не проби психологическия праг от $46 за барел.

Прогноза на банка "Ситигруп", цитирана от агенция "Блумбърг", показва, че американският петрол може да слезе дори до $32 за барел - нивото от избухването на глобалната финансова криза, когато "Брент" струваше $39 за барел.

Джон Килдъф от Again Capital каза пред CNBC, че не изключва цени за американския лек петрол от около $25 за барел. Според него Саудитска Арабия и Китай са увеличили капацитета на рафинериите си и предстои пик в излишъка на дизелово гориво.

Ефект в същата посока се прогнозира от очакваното тази есен - може би още през септември - първо от години покачване на лихвите от Федералния резерв, което ще засили долара.

Американските шофьори се радват на осезаемо поевтиняване - в бензиностанциите галон бензин струваше преди година $3.44, а днес е $2.65, като в 12 щата дори се срещат цени под $2 за галон.

Много е важно дали в следващите месеци американските компании за по-скъпия добив на нетрадиционен петрол ще издържат на натиска. Засега те изненадват конкурентите си с това, че дори увеличават добива, благодарение на това, че намериха начин да съкратят производствените разходи.

Между 2008г. и 2015г. добивът в САЩ е скочил със 75% до над 9 млн. барела дневно, което е почти толкова, колкото изкарва Саудитска Арабия на пазара.

Килдъф предупреждава, че ако американски добивни компании започнат да свиват производството или дори да фалират, цената може да се върне следващото лято около $60 за барел.

Но това е прогноза, която не включва евентуалното завръщане на световния пазар на Иран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес