Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Виж какво ни издава кръвта

Проф. Фани Мартинова за „Труд“:

– Повече еритроцити сигнализират за рак и белодробна болест

– Понижени левкоцити разкриват отравяне или атака на вируси

– Стресът увеличава тромбоцитите, което носи опасност от инфаркт и инсулт

На кръвта се падат между 6% и 8% от телесната маса на възрастния човек или приблизително 70 мл/кг от теглото му. Тя се състои от кръвни клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, които са разтворени в плазма, каза пред „Труд“ проф. Фани Мартинова, ръководител на отделението по трансфузионна хематология в столичния „Пирогов“. За читателите на вестника тя специално обясни какво трябва да знаем за животоподдържащата течност и какво показва повишение или понижение на показателите й.

Плазмата е около 55% от обема на кръвта и представлява вода, различни видове белтъци, липопротеини, въглехидрати, хормони, витамини, метаболити и др. „Както се вижда, в кръвта се намират съставки, които са необходими за храненето на организма, за обменните процеси, които протичат в него и са показател за общото състояние на човека“, допълни проф. Мартинова.

Кръвните клетки заемат останалите 45% от обема на животоподдържащата течност, като всеки вид от тях има различен полуживот (това е периодът от тяхното синтезиране до унищожението им в органите).

Всички кръвни клетки произхождат от костния мозък, който може да увеличи образуването им от 5 до 10 пъти. Когато те проникнат в кръвообращението, осъществяват функциите си.

А за какво сигнализират стойностите под или над нормата на основните кръвни клетки, ето какъв отговор даде проф. Фани Мартинова:

Еритроцитите или червените кръвни клетки

Основната им функция е осигуряването на кислород във всички клетки, без което организмът не може да съществува. Другата им задача е да изведат въгледвуокиса, натрупан от обменните процеси в клетките. Продължителността на живот на еритроцитите е около 120 дни, а с напредването на възрастта вършената от тях „работа“ намалява или се променя, затова се стига до унищожаване им. Това става в далака и други системи.

Ако броят на еритроцитите е понижен, това говори за анемично състояние, което може да е по много причини. Възможно е анемията да е вродена, заради генетични промени, тя бива също автоимунна, отключва се при травми, при възпалителни или злокачествени заболявания.

Ако броят на червените кръвни клетки е повишен, това също е патологично състояние, категорична бе проф. Мартинова. Обикновено увеличеният показател издава онкологичен процес или например обструктивна белодробна болест. Повишението може да се дължи и на физиологични особености. Когато човек се изкачва нависоко, броят на еритроцитите отново се увеличава, за да може да се достави нужният кислород на организма.

И при понижението, и при повишението на броя на еритроцитите задължително трябва да се направи консултация с клиничен или трансфузионен хематолог, посъветва проф. Мартинова.

Тя допълни, че е много важно двата показателя хемоглобин и хематокрит да се проследят, когато се изследват еритроцитите. Концентрацията на хемоглобин дава представа за „пълнежа“ на червените кръвни клетки, като основната им функция се реализира благодарение на хемоглобина. А именно – да се извършва транспортът на кислорода от белите дробове до всички тъкани и обратно – транспортът на въглеродния двуокис от тъканите до белите дробове.

Т.е. концентрацията на хемоглобин показва капацитета на кръвта да пренася кислорода и въглеродния двуокис. Ако той е понижен, това издава състояния, свързани с анемия, с повръщане на кръв, с кръвоизливи от дебелото черво, кървящи хемороиди. Може да се дължи и на недоимъчно хранене, но и на злокачествени заболявания. Ако е повишен, значи, че и броят на еритроцитите е увеличен. Процесът може да е свързан с увеличено количество на растежния фактор еритропоетин, както и заради: миокарден инфаркт, тромбози, тромбоемболизъм, увеличение на далака и на черния дроб.

Хематокритът представлява отношението между обема на еритроцитите към общия обем на кръвта. Това е важен показател за диагноза и оценка на двете състояния – анемия и на увеличението на броя на еритроцитите. И той трябва да се изследва преди операция.

Левкоцитите или белите кръвни клетки

Те биват три вида – гранулоцити, моноцити и лимфоцити. Основната им функция е защита на организма от външни агенти. Те се изследват в търсене на диагнозата или проследяване на ефекта от лечението на възпалителни, инфекциозни, злокачествени заболявания, при някои анемии, изгаряния. Броят им се повишава при бременност и след раждане, отново при някои състояния като изгаряне.

Увеличението на тези кръвни клетки се нарича левкоцитоза, а понижението – левкопения. Тя се открива в следствие на вродени или придобити фактори като прием на определени медикаменти, след отравяне, при инфекции с вируси и бактерии, при приложение на имуносупресивни средства – т. нар. цитостатици, при някои състояния на костния мозък, когато не се произвеждат левкоцити, изброи известната специалистка от „Пирогов“. Броят им се понижава заради имунни заболявания и липса на растежни фактори, които диктуват растежа на самите левкоцити.

Тромбоцитите или кръвните плочици

Те са основен фактор в кръвосъсирването, при възстановяването на тъканите след увреждане на кръвоносните съдове и при някои възпалителни процеси.

Благодарение на качествата им при увреждане на кръвоносен съд, тромбоцитите се прилепват към съдовата стена, увличат левкоцити, предизвикват увеличаване на факторите на кръвосъсирването и така се задвижда механизмът, водещ до образуването на съсирек. По този начин се спира кървенето.

Когато има повишение на тромбоцитите или т.нар. тромбоцитоза, често в организма се наблюдават злокачествени заболявания. Променя се дори големината и функцията на кръвните плочици.

По-големият им брой издава и повишената им продукция от костния мозък. Увеличават се също под въздействието на физическа активност и при стрес. „Обяснението е следното – тромбоцитите участват активно в процеса на кръвосъсирване, при напрежение обаче броят им се увеличава, съответно повишава се опасността от тромбози. А така – и рискът от инфаркт или инсулт“, посочи проф. Мартинова. По тази причина на пациенти с описаната кръвна картина се дават антиагреганти. Те не позволяват на тромбоцитите да се слепват помежду си и да образуват тромби.

Има специфични лекарства, които намаляват броя на тромбоцитите, но те непременно трябва да се съчетаят с антиагрегантите.

Ако броят на кръвните плочици е по-малък, т.нар. тромбоцитопения, това води до кървене. Намаленото им образуване в костния мозък в повечето случаи е вродено. Причината са най-различни заболявания, но може да се наблюдава също след кръвопреливания или бременност. „Например при тромбоцитна несъвместимост между бременната жена и съпруга й, майката изработва в организма си тромбоцитни антитела, а детето се ражда с нисък брой тромбоцити”, каза още началникът на отделението по трансфузионна хематология в „Пирогов“.

Тромбоцитопения може да се установи и при използването на медикаменти като парацетамол, аспирин, бетаблокери, хепарин и т.н. Но тя може да се дължи също на шок, сепсис или възпаление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете