Вътрешният министър Румяна Бъчварова: Нямаме сили за домашните арестанти

Вътрешният министър Румяна Бъчварова настоя да се преосмисли редът, по който се налагат мерките за неотклонение – “домашен арест” и “подписка” на обвиняеми и подсъдими, тъй като МВР няма ресурс да охранява тези лица.

“Оказа се, че е неефективен досегашният ред, по който се опазват задържаните под домашен арест. В момента има 166 такива лица и около 1200, които са с най-леката мярка “подписка”, възмути се Бъчварова.

Поводът за нейния коментар стана автокрадецът Ярослав Димитров-Яро, търсен за изтърпяване на присъда от Словения и с наложен арест от Софийския градски съд по дело за екстрадиция в Италия. В сряда на заседание на правителството премиерът Бойко Борисов се разгневи, че той е на свобода и отмъква БМВ и „Ауди”. Тогава попита зам.-министъра на правосъдието Виргиния Мичева-Русева за гривни, които да следят обвиняеми и подсъдими.

От МП заявиха, че правителството вече е приело законопроект, в който се предвижда електронно наблюдение и за домашни арестанти. Към момента МВР е отговорно да следи дали задържаният вкъщи спазва забраната да излиза от жилището си, като по закон той трябва да бъде контролиран денонощно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.