Смартфонът води до зависимост

Може би съвсем скоро при продажба на смартфон върху кутията ще има предупредителен знак, както при цигарите, че устройството е опасно за здравето. Защото колкото повече функции и приложения има един смартфон, толкова по-зависим става притежателят му, показва изследване на британски учени от Университета в Дарби. А пристрастеността може да причини сериозни здравословни проблеми.

Колкото по-често човек ползва смартфона си, толкова по-голям е рискът да развие опасна зависимост към електронната джаджа. Резултатът е повишен нарцисизъм и дори невроза. Изтръгнете смартфона от ръцете на някой такъв зависим човек и му го скрийте. Ще наблюдавате състояние близко до абстиненцията.

Учените констатират все по-голяма зависимост на хората от смартфоните – те ги носят със себе си, дори когато излизат за съвсем кратко време извън дома, а много потребители не могат да се откажат от използване на мобилното си устройство за повече от час. Около 13% от потребителите са пристрастени към смартфоните, твърди проучването.

При това производителите не правят нищо, което да намали тази пристрастеност. Дори напротив - всеки следващ модел е все по-претрупан с нови функционалности. Появиха се вече извити екрани, скенери за пръстови отпечатъци, дори 3D екрани. Да не говорим за разнообразието от игри, за все по-усложняващите и усъвършенстващи се музикални и видеоплеъри и т.н. Един от новите модели айфони например има неизключваема функция - когато човек пъхне жака на слушалката в устройството, на екрана моментално се появява последният прослушан от него плейлист.

А наскоро се появи дори... приложение, което измерва зависимостта от смартфона. То е дело на международен екип от програмисти и психолози от Университета в Бон. Приложението дава възможност на потребителя да следи колко време прекарва на телефона и кои приложения използва най-често. Част от данните се изпращат анонимно към сървър, за да дадат възможност на учените да правят анализ. Подобна технология вече е използвана за ранно откриване на депресия. Приложението, което се казва Menthal, работи с операционната система Android, версия 4.0 и нагоре. То може да се изтегли безплатно от www.menthal.org.

Приложението е част от по-голям изследователски проект относно използването на мобилни телефони. Повечето проучвания от този тип до момента са разчитали на потребителски самооценки, но тази информация не е надеждна. В едно все още непубликувано изследване учените използват Menthal, за да изследват употребата на телефон на 50 студенти за период от шест седмици.

Някои от резултатите се оказват шокиращи. Една четвърт от изследваните използват телефоните си над два часа на ден. Като цяло участниците в изследването са активирали телефоните си повече от 80 пъти на ден, средно на всеки 12 минути. За някои резултатите са дори два пъти по-високи.

Типичният потребител говори по телефона в продължение само на осем минути на ден и пише 2,8 кратки съобщения. Основната употреба на смартфона все пак остава за комуникация - повече от половината от времето участниците са използвали Messenger или са прекарвали времето си в социалните мрежи. Приложението за чат What'sApp държи 15% процента от времето, прекарано с телефона, Facebook - 9%. За игри отиват средно 13%, макар че някои хора прекарват в това и по няколко часа на ден.

Основният интерес на изследователите в Бон e фокусиран върху проблемната употреба на мобилни телефони. "Бихме искали да знаем колко е нормалното потребление и откъде започва т.нар. прекомерно потребление", поясняват учените. Според тях използването на мобилен телефон е подобно на използването на слот машинките в игралната зала, което е и причината телефоните да са включени толкова често. Но все пак тази потенциално нова форма на пристрастяване все още не е официално признато заболяване.

Засега учените казват, че използването на смартфон може да доведе до симптоми, наподобяващи пристрастяване. Прекомерната им употреба може да доведе до пренебрегване на основните ежедневни отговорности или на пряката социална среда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии