Харчим 103 млн. лева в чужбина за 3 месеца

През април - юни т.г., когато започнаха първите призиви българите да почиват в родината си за празниците, за да компенсират спада на чужди туристи, те са направили точно обратното, показват данните на Националния статистически институт. През второто тримесечие броят на хората, избрали да почиват в страната, намалява със 7% спрямо същия период на предишната година, а този на пътувалите в чужбина се увеличава с 2,2%. Между април и юни българите почиваха общо около една седмица в дните около Великден и Гергьовден.

Сънародниците ни не само са пътували повече в чужбина, но и са похарчили там сравнително големи суми. Данните показват, че зад граница през този период са били 180 хил. българи, като средният разход на едно лице е бил 574 лв. Това означава, че за тези три месеца сънародниците ни са дали над 103 млн. лв. за почивка или екскурзия в чужбина. България е предпочетена дестинация от 615 хиляди сънародници, като всеки от тях е похарчил средно по 182 лв. Това прави общо 112 млн. лв., което е само с 9 млн. лв. повече от средствата, дадени в чужбина.
Освен разликата в цените принос за това сравнение, което не е в полза на българския туризъм, има и възрастта на пътуващите. От данните на НСИ личи, че страната ни е предпочитана дестинация основно за хората от третата възраст - близо 90% от пътувалите българи над 65 години са предпочели почивка в България. Икономически активните хора между 45 и 64 г. избират предимно пътуванията в чужбина - една четвърт от тях са ходили зад граница през второто тримесечие. Има и 15 000 българи, които между април и юни са почивали и в чужбина, и в страната.
Според данните българите предпочитат сами да си организират почивката, особено когато се решили да отдъхват в страната. Като самостоятелни са регистрирани 957 хиляди от пътуванията, или 87,2% от общия им брой.

Дяловете на различните харчове при пътуванията в страната и в чужбина доста се различават. Когато българинът почива в родината, относително най-висок е делът на разходите за храна - 37,3% от всички. Следват транспортът с 25% и настаняването с 21%. Когато пътува в чужбина, най-големите разходи са за транспорт - почти 31%. Следват храната с 30% и хотелските разходи с 21%. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика