47-годишен мъж загина при рязане на дърва край село Теплен

Трима души пострадаха във верижна катастрофа на пътя между Лясковец и Долна Оряховица

Министърът на МВР свиква работно съвещание във връзка с прогнозите за обилни валежи от сняг и дъжд

Димитър Маргаритов, КЗП: Новият пакет от мерки цели повишаване на информираността на потребителите

Какво става, когато гинеколог и зъболекар си разменят професиите?

Шефът на РИОСВ-София: Законът забранява отглеждането в домашни условия на диви котки

21-годишен се барикадира в банка във Флорида и застреля петима души 

АПИ: Пътните настилки в страната са предимно мокри

Коте бедства четвърти ден на 15-метрово дърво в Своге, няма кой да го свали

Камарата на представителите забрани реч на Тръмп, докато не приключи частичната парализа на държавната администрация

Николас Мадуро обяви, че скъсва дипломатически отношения със САЩ

16 области в страната са в грипна епидемия

Еврокомисар Авромопулос: Преспанският договор е „под въпрос“

Гръцките фермери излизат на протест, блокират ГКПП „Кулата”

Идат силни дъждове и сняг Около 90 л/кв. м ще се изсипят над Югозападна България

Харчим 103 млн. лева в чужбина за 3 месеца

През април – юни т.г., когато започнаха първите призиви българите да почиват в родината си за празниците, за да компенсират спада на чужди туристи, те са направили точно обратното, показват данните на Националния статистически институт. През второто тримесечие броят на хората, избрали да почиват в страната, намалява със 7% спрямо същия период на предишната година, а този на пътувалите в чужбина се увеличава с 2,2%. Между април и юни българите почиваха общо около една седмица в дните около Великден и Гергьовден.

Сънародниците ни не само са пътували повече в чужбина, но и са похарчили там сравнително големи суми. Данните показват, че зад граница през този период са били 180 хил. българи, като средният разход на едно лице е бил 574 лв. Това означава, че за тези три месеца сънародниците ни са дали над 103 млн. лв. за почивка или екскурзия в чужбина. България е предпочетена дестинация от 615 хиляди сънародници, като всеки от тях е похарчил средно по 182 лв. Това прави общо 112 млн. лв., което е само с 9 млн. лв. повече от средствата, дадени в чужбина.
Освен разликата в цените принос за това сравнение, което не е в полза на българския туризъм, има и възрастта на пътуващите. От данните на НСИ личи, че страната ни е предпочитана дестинация основно за хората от третата възраст – близо 90% от пътувалите българи над 65 години са предпочели почивка в България. Икономически активните хора между 45 и 64 г. избират предимно пътуванията в чужбина – една четвърт от тях са ходили зад граница през второто тримесечие. Има и 15 000 българи, които между април и юни са почивали и в чужбина, и в страната.
Според данните българите предпочитат сами да си организират почивката, особено когато се решили да отдъхват в страната. Като самостоятелни са регистрирани 957 хиляди от пътуванията, или 87,2% от общия им брой.

Дяловете на различните харчове при пътуванията в страната и в чужбина доста се различават. Когато българинът почива в родината, относително най-висок е делът на разходите за храна – 37,3% от всички. Следват транспортът с 25% и настаняването с 21%. Когато пътува в чужбина, най-големите разходи са за транспорт – почти 31%. Следват храната с 30% и хотелските разходи с 21%. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.