Катаджиите ще гонят нарушители по опасни пътища

Катаджиите ще влизат с коли и мотори в трафика, за да догонват, спират и глобяват нарушители. Това съобщи шефът на КАТ Бойко Рановски.

“Контролът вече няма да се извършва на определени точки, а и в движение. Всяка областна дирекция ще определи тежките пътни участъци с най-много катастрофи и нарушения, в които да дава такива дежурства”, каза Рановски. Той уточни, че служебните автомобили и моторите ще са с надписи “Полиция”, като целта е не само да бъде наказван конкретният шофьор, а и това да става пред очите на всички останали, за да виждат, че полицията действа. Все още шосетата за такъв контрол се уточняват, но като пример Рановски даде пътя Пловдив - Асеновград.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви вчера, че подкрепя и тази мярка на КАТ. В края на юли тя разреши на ченгетата да спират шофьори и без срещите им да бъдат филмирани. “Това предизвика известен шум, който идваше от хора, които са склонни да толерират нарушенията по пътищата и възприемат това като свобода на пътя. Но нашата отговорност е да пазим живота и здравето на гражданите и ние не можем да стоим безучастни”, коментира Бъчварова. Тя добави, че хайки за шофьори, които карат пияни или без книжки, ще има и извън официално обявените акции. Ще се обръща и специално внимание на мотористи, велосипедисти и пешеходци.

Към 19 август по пътищата са загинали 410 души, с 10 жертви повече от миналата година.

Правят карта и списък на местата с гонки

Карта и списък на местата, на които до момента е имало автогонки, започват да правят областните служби на КАТ в страната, съобщи вчера Румяна Бъчварова. “Ще очаквам и от областните директори да ми предложат конкретни планове за справяне с този проблем”, добави тя.

Бъчварова не беше категорична по въпроса дали нелегалните гонките трябва да се криминализират. “Ще го обсъдим със специалистите. Това, което вече решихме - просто да разчитаме на сигналите от гражданите, които са изключително важни, за да имаме изпреварваща информация”, поясни министърката.

Катаджиите в големите градове знаят местата, на които се събират участниците в гонки. Това обясни вчера зам.-шефката на националната полиция Благородна Макева и обеща засилен контрол и в по-малките населени места. Макева ръководи работната група, подготвяща заканодателни промени. Сред тях е и предложението като принудителна административна мярка да бъдат сваляни регистрационните номера на автомобилите и моторите, участвали в “ралита”. Обмисля се също да бъде търсена отговорност, включително и наказателна, от онези, които организират надбягвания и залагания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини